Preventivno pregledano 2.500 muškaraca na karcinom prostate

Autor: A. V. M.

Vesti

23.11.2018

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru akcije preventivnih pregleda na rak prostate koja je počela u ponedeljak i traje još danas, do sada je pregledano 2.500 muškaraca, od toga na Urološkoj klinici Kliničkog centra Srbije (KCS) 500 ljudi, dok su kod 10 otkrivene promene.

RepublikaFoto: Promo foto
Radoš Bajić sa Zlatiborom Lončarem

Preventivni pregledi obavljaju se u okviru akcije "Rak je izlečiv" u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju urološka odeljenja, od 9.00 do 13.00.

Na pregledu u Urološkoj klinici KCS-a danas su bili reditelj, scenarista i glumac Radoš Bajić, novinari i urednici RTS-a Zoran Stanojević, Miloš Krivokapić i Vladimir Jelić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je da akcija koju sprovode RTS i Ministarstvo zdravlja daje rezultate, da treba da bude nastavljena kako bi se došlo do svih ljudi.

- Pregled ne oduzima mnogo vremena, ne pravi nikakve komplikacije, može da spase ljudski život i da poboljša kvalitet života - rekao je ministar zdravlja.

On je podsetio da u Srbiji godišnje više od 2.000 ljudi oboli od karcinoma prostate, a da polovina dijagnozu sazna kasno.

- Kada se promene otkriju na vreme, bolest može da se izleči - naglasio je Lončar i pozvao sve muškarce starije od 50 godina da redovno idu na preglede.

Direktor Urološke klinike Zoran Džamić kaže da Srbija po broju obolelih od karcinoma prostate ne odstupa od evropskog proseka. 

Bolest se, kako je rekao, lako može dijagnostikovati pregledom krvi - specifičnog proteinskog markera koji se luči u ćelijama prostate, kao i ultrazvučnim pregledom i digitorektalnim pregledom.

- U KCS je u osnivanju Prostata centar koji će biti u sastavu Urološdke klinike, gde ćemo multidisciplinarno pristupati lečenju karcinoma prostate - rekao je Džamić.

Scenarista i reditelj Radoš Bajić kaže da se redovno kontroliše i da je odgovoran prema svom zdravlju, prema svojoj porodici, ali i prema publici koja od njega očekuje još projekata. 

- Dragi domaćini, da bi bili dobri domaćini, očevi, dede, braća, idite kod lekara na kontrolne preglede - poručio je Bajić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading