Istorijski uspeh projekta "500 Zadruga u 500 sela": Krkobabić oživeo 319 zadruga širom Srbije

Autor: M. S.

Vesti

23.11.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je pre godinu i po dana Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, pokrenuo program oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, malo ko je mogao da zamisli da će taj način organizovanja poljoprivredne proizvodnje, koji je decenijama bio mrtav u našim selima, tako brzo oživeti i da će se srpski seljaci utrkivati da dobiju novčana sredstva od Vlade. Danas imamo 319 zadruga, a sve su prilike da će u narednih godinu i po dana biti ispunjen prvi Krkobabićev cilj "500 zadruga u 500 sela".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
ZADOVOLJAN Milan Krkobabić

Ove godine je čak 207 zadruga konkurisalo za dodelu bespovratnih sredstava koje dodeljuje Vlada, a 73 zadruge dobile su novac u ukupnom iznosu od skoro 805 miliona dinara. Predstavnici tih zadruga juče su u Palati Srbije potpisali ugovore kojima su se obavezali da će novac usmeriti u razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, pčelarstva i proizvodnju lekovitog bilja.

- Ugovori dokazuju da smo uspeli da vratimo poverenje zadrugara. Danas, sa ovim novčanim sredstvima, zapravo niču 73 fabrike pod otvorenim nebom. To je istorijski pomak za srpsko selo i prvi korak da selo bude formalno prepoznato u Ustavu, po ugledu na Italiju, Francusku, Španiju - poručio je Krkobabić nakon potpisivanja ugovora.

Ministar je istakao da je samo dve trećine zadruga konkurisalo za finansijsku pomoć, a to znači da motiv osnivača nije bio samo novac već i želja ljudi da ostanu i rade na selu. Važno je i to što je program zavredeo bezrezervnu podršku Akademijskog odbora za selo SANU.

Posebno treba da budemo ponosni na složene zadruge koje proizvode, prerađuju i samostalno plasiraju proizvode na tržište.

- Dve složene zadruge dobile su po 500.000 evra za unapređenje svoje proizvodnje jer oni prave brend. Takve zadruge sposobne su za više faza prerade i treba da nam budu cilj, to je ključni iskorak - zaključio je Krkobabić.

805 miliona dinara Vlada dodelila zadrugama u 2018.

On je podsetio da su u 2017. bespovratna sredstva dobile 22 zadruge, te da je u ovoj godini skoro četiri puta veći iznos subvencije, a i broj zadruga koje su dobile "finansijsku injekciju". Na skupu je najavljeno da će projekat biti nastavljen u narednim godinama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading