U SRBIJI MANJAK STRUČNJAKA KOJI BI SE BAVILI DECOM

Autor: Tanjug

Vesti

20.11.2018

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji oko 50 odsto dece prima neku vrstu socijalnog davanja, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju "Posebnog izveštaja zaštitnika građana o stanju prava deteta" koji upozorava i na nedostatak profesionalaca koji pružaju usluge deci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Mere ekonomske štednje ne smeju uticati na ostvarenje prava deteta, a one su, između ostalog, dovele do toga da neki Centri za socijalni rad nemaju pisihologa, rekla je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović koja je upozorila i na mali broj stučnjaka koji se bave slučajevima nasilja među decom.

Stevanović zadužena za prava deteta i rodnu ravnopravnost, dodala je da su se mere štednje odnosno zapošljavanja u javnom sektoru odrazile i na rad dnevnih boravaka za decu sa smetanjama u razvoju i invaliditetom.


Prema njenim rečima, kancelarija žaštitnika je za poslednjih 11 godina dobila 3.500 pritužbi kojima su građani ukazivali da administracija krši njihova prava.
Foto: pixabay.com

Tim povodom institucijama smo uputili 1.000 preporuka za unapređenje prava dece, rekla je Stevanović i precizirala da su "deca, deca do 18 godina" i da nema podele na one od 10, 14, 15, 18 godina.


Prema njenim rečima, izveštaj je uputio preporuke institucijama, akademskoj zajednici, medijima, civilnom sektoru kako da se problemi ublaže i ako je moguće otklone.

- Dečaci i devojčice su u velikoj meri nevidljivi kao građani i njihovo mesto i uloga u procesu odlučivanja se mora povećati - rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis koja je kao radosnu vest ocenila to što je Srbija prava i potrebe stavila u centar svojih strategija.
Foto: pixabay.com

Dominićis je rekla da u Srbiji ima još dosta posla u oblasti prava deteta iako su nadležni za prosvetu, zdravstveni i pravni sistem i socijalnu zaštitu ostvarili dorbre rezultate - smanjena je smrtnost dece, povećana njihova uključenost u inkluzivno obrazovanje ...

Prema rečima direktorke, potrebno je raditi i na decentralizaciji zakona, na praćenju raspodele javnih sredstava...

Kako je povodom Međunarodnog dana deteta UNICEF danas ranije saopštio - oko 30 odsto dece u Srbiji živi na ivici siromaštva, a svako 10 u apsolutnom siromaštvu, 20 odsto ih nije primilo sve vakcine, a skoro trećina mlađih od pet godina nema odgovarajuću ishranu.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading