Brnabićeva odbrusila kratko i jasno! Masakr u Srebrenici NIJE genocid, a za to postoje i dokazi!

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

19.11.2018

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prošle nedelje u intervjuu za Dojče Vele konačno pokazala čitavom svetu da Srbija ne ćuti pred nepravdom i ne trpi niske udarce.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić

Ana Brnabić je gostovala u "Zoni konflikta" na Dojče vele gde je govorila o Kosovu, slobodi štampe i ratnim zločinima. Sa njom je razgovarao novinar DW Tim Sebastijan koji je pokušao na sve načine da isprovocira premijerku, ali posle njenih odgovora, posramljeno je spustio glavu.

Novinar je bio prilično neprijatan i agresivno je insistirao na odgovoru - Da li će Srbija priznati da se u Srebrenici dogodio genocid?

Ipak, premijerka Srbije mu je odbrusila kratko i jasno i pokazala da Srbija za razliku od prethodne vlasti neće saginjati glavu i preuzimati na sebe tuđ teret kao što je to činila u prošlosti i izvinjavala se za zlodela drugih.

- Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid. To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo - rekla je Brnabić i da svima bude jasno još jednom ponovila:

 - Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete celu populaciju, žene, decu, a to ovde nije bio slučaj - objasnila je za one neupućene u materiju.

Ipak, da njeno mišljenje nije subjektivno niti ostrašćeno, bazirano na nacionalnoj osnovi ili čistom rodoljublju svedoče, pored naravno objektivnih činjenica i nalaza naučnih komisija, i tvrdnje ostalih eminentnih svetskih stručnjaka koji se bave ovom tematikom i komandanta UN u Potočarima.

Tvrdnje eminentnih svetskih stručnjaka koji se bave genocidom

Šeik Imran Hosein, jedan od najuglednijih muslimanskih teologa i filozofa, izjavio je još pre tri godine u poruci bosanskim muslimanima da zločin koji se dogodio u Srebrenici nije genocid.

On je politiku koja nameće stav da su Srbi počinili genocid nad muslimanima nazvao mračnom i kazao da tu politiku sprovode iste institucije koje su dozvolile da se dogodi masakr u Srebrenici.

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je da ono što se dogodilo Srebrenici 1995. godine nije bio genocid i upozorio na zloupotrebu koja postoji kada je u pitanju korišćenje tog termina.

Međutim, najveću pažnju izaziva svedočenje prvog komandanta i šefa Misije Ujedinjenih nacija u bivšoj Jugoslaviji u periodu od 3. marta 1992. do 2. marta 1993. godine, a potom pomoćnik načelnika Generalštaba Indijske armije:

- Moje jednogodišnje iskustvo prvog komandanta i šefa Misije Ujedinjenih nacija, pomoglo mi je da shvatim suštinske greške SAD i NATO politike u problematičnom regionu. Prikazati Srbe kao zle, a sve ostale kao dobre, ne samo da je kontraproduktivno, već je i nepošteno. Prema mom iskustvu, sve su strane bile krive, ali su samo Srbi priznavali da nisu anđeli, dok su drugi insistirali na svojoj nevinosti. Svih 28.000 vojnika pod mojom komandom, kao i predstavnici Visokog komesarijata UN za izbeglice i Crvenog krsta, s kojima smo bilu u stalnom kontaktu, nisu registrovali nikakav genocid, sem ubijanja i masakra tipičnih za takvu vrstu sukoba. Verujem da niko od mojih naslednika i njihovih vojnika nije video ništa od onoga što se tvrdilo u medijima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading