"Kuda ide ovo društvo"? Izvršitelj zaplenio i prodao invalidska kolica

Autor: mediji, Republika

Vesti

18.11.2018

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomagala za osobe s invaliditetom po zakonu ne mogu da budu zaplenjena, ali ih je Miloš Mitrović dao na javnu licitaciju, tvrdeći da dužnik Petar Petrović nije hteo da ih uzme

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Javni izvršitelj Miloš Mitrović iz Beograda na javnoj aukciji prodao je invalidska kolica izvršnog dužnika Petra Petrovića, iako se invalidska pomagala po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ne mogu pleniti

Ovakav postupak naišao je na masovnu osudu javnosti.

- Ako je to istina, to je dno ljudske bezdušnosti. Ali ko može da kupi na aukciji invalidska kolica znajući da su zaplenjena... Kuda ide ovo društvo - piše na Fejsbuk profilu udruženja potrošača Efektiva.

Međutim, Mitrović tvrdi da je sve uradio po zakonu i ističe da je po žalbi dužnika Petra Petrovića na njegov rad ovo izvršenje dva puta bilo predmet sudske kontrole.

 

- Oba puta sud je našao da nije bilo nepravilnosti u radu javnog izvršitelja. Izvršenje je sprovođeno radi ostvarivanja nenovčanog potraživanja, i to predajom nepokretnosti izvršnom poveriocu, ispražnjene od lica i stvari, kao i radi naplate novčanog potraživanja u iznosu od 129.750 dinara. Sačinjen je zapisnik o popisu svih zatečenih stvari u objektu iseljenja, pa su se na zapisniku našla i invalidska kolica, budući da je izvršni dužnik odbio da preuzme svoje stvari, iako je bio prisutan. Javni izvršitelj je stvari procenio, naposletku i prodao, radi naplate troškova parničnog i izvršnog postupka.

U Komori izvršitelja objašnjavaju da su u konkretnom slučaju stvari popisane radi ispražnjenja prostora koji je predat izvršnom poveriocu bez lica i stvari.

- Iseljenje se sprovodi tako što se prostorija isprazni od svih lica i stvari. Ta invalidska kolica su popisana sa svim drugim stvarima i ponuđena su izvršnom dužniku da ih preuzme, ali je on to odbio. Dužnik je uložio više prigovora na rad javnog izvršitelja i sud je sve te prigovore odbio - kaže Svetlana Manić, portparol Komore izvršitelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading