Dramatični podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje: Čak 10.797 Beograđana završilo u bolnici zbog povreda ruku i nogu

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

07.11.2018

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom prošle godine u beogradskim bolnicima, zbog posledica preloma ili povreda, hospitalizovano je 10.797 građana, beleži statistika Gradskog zavoda za javno zdravlje. Najviše ovih povreda evidentirano je u starosnoj grupi žena starijih od 65 godina - 2.937, što je i očekivano, s obzirom na to da je to period kada nastupaju problemi, koje žene imaju sa osteoporozom.

RepublikaFoto: Bolnica
Foto: Ilustracija

Prema rečima dr Svetlane Miltenović, rukovodioca Centra za biostatistiku i informatiku GZJZ, najčešća povreda žena starijih od 65 godina bila je prelom butne kosti, koji je bio dijagnoza kod devet od 1.000 pacijentkinja, što je duplo više nego kod muškaraca.

Na bolničkom lečenju je, zbog preloma zadržano 1.554 muškarca iste starosne dobi. I kod njih je prelom butne kosti bio na prvom mestu povreda. Ipak, znatno je manji broj, četiri od 1.000 pregledanih.

Slede povrede unutrašnjosti lobanje i prelom potkolenice.

- Kada je reč o muškarcima uzrasta od 20 do 64 godine, bilo je 2.764 povređenih, a najviše njih je imalo prelom podlaktice, sledi prelom butne kosti i prelom lobanje i kostiju lica - navodi dr Miltenović.

- Kod žena u ovoj starosnoj dobi evidentirano je 1.657 povređenih, a na prvom mestu je prelom potkolenice, zatim prelom butne kosti i prelom podlaktice.

Analiza koju je uradila dr Miltenović, pokazuje da je među školarcima, uzrasta od 7 do 19 godina, u bolnicama zbog preloma bilo lečeno 1.267 dece. Dečaci su bili nestašniji od devojčica, pa je 891 mališan završio u gipsu ili na ušivanju.

- Dečaci su brojniji od devojčica, jer u tom uzrastu oni više treniraju, među sportovima ima i grubljih, pa tako dolazi i do povređivanja - ističe dr Miltenović.

- Prednjače prelomi podlaktice kojih je bilo 225, uglavnom zbog padova, zatim površinske povrede glave koje je imalo 145 dece i prelomi u predelu ramena i nadlaktice sa 93 mališana.

Zbrinuto 708 povređenih mališana

U najmlađem uzrastu, od beba do predškolaca, u bolnicama je zbrinuto 708 povređenih mališana. Broj dečaka i devojčica je gotovo isti.

Najčešće povrede dece bile su - površinske povrede glave (203), zatim prelom lobanje i kostiju lica (78) i prelom u predelu ramena i nadlaktice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading