DAN BELOG ŠTAPA: Opština Zemun misli na slepe i slabovide

Autor: zemun.rs

Vesti

15.10.2018

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Školi "Veljko Ramadanović" u Zemunu danas je obeležen Svetski dan belog štapa, a tim povodom je organizovano takmičenje na Poligonu za izvođenje nastave samostalnog kretanja i orijentacije. Ovaj datum se obeležava sa ciljem da se ljudima koji normalno vide skrene pažnja da među njima postoje i osobe koje slabije vide, ili su slepe.

RepublikaFoto: Opština Zemun
Organizovano takmičenje za slepe i slabovide

Prvi takmičarski korak sa učenikom škole napravio je predsednik GO Zemun Dejan Matić, koji je noseći povez preko očiju prošao poligon za orijentaciju.

- Vidi se na svakom koraku da jedinstvena politika Republike Srbije, Grada Beograda i Opštine Zemun daje rezultat. Sve je više raskrsnica sa zvučnim semaforima, knjiga napisanih Brajevim pismom i zvučnih knjiga kako bi slabovidim ljudima olakšali život. Naša je obaveza da svakom  sugrađaninu, od najmlađeg do najstarijeg stvorimo uslove za normalno odrastanje i kvalitetan život. Kao što pažnju posvećujemo svim obrazovnim ustanovama, tako vodimo brigu i o učenicima koji pohađaju ovu školu koja je važna ne samo za Zemun, već i za Srbiju - rekao je Matić i naglasio da će Opština nastaviti da pomaže učenicima kako bi se što bolje prilagodili društvu i svemu onome što ih čeka kada napuste školsko dvorište. 

RepublikaFoto: Opština Zemun
Poligon za izvođenje nastave samostalnog kretanja i orijentacije

U takmičenju je učestvovalo 16 učenika Škole "Veljko Ramadanović" i tridesetak slabovidih lica.

RepublikaFoto: Opština Zemun
Predsednik GO Zemun Dejan Matić prošao poligon za orijentaciju

Godine 1784. godine u Parizu otvorena je prva škola za slepe koju je osnovao učitelj kaligrafije, a škola u Zemunu formirana je u vihoru Prvog svetskog rata daleko od naše tada okupirane otadžbine, u Bizerti u Africi, na dan Svetog Andreja Prvozvanog, 13. decembra 1917. godine. Danas Školu pohađa oko 150 učenika koji su obuhvaćeni savremenim vaspitno-obrazovnim radom po najmodernijim svetskim standardima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading