(FOTO) NAŠLI SMO MEŠU I DOSTOJEVSKOG, ALI NE I VUČIĆA: Na buvljaku gde predsednik Srbije kupuje knjige

Autor:

Vesti

24.06.2018

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U starom delu Zemuna je nedeljom ujutru kao u mravinjaku! Tu se već decenijama tradicionalno nalazi buvlja pijaca, odmah iza benzinske pumpe u dugoj ulici iz koje se račvaju mnogobrojni sokaci, dupke puni ljudima koji su došli da pazare za siću. Prošle nedelje pometnju je napravio predsednik Aleksandar Vučić, a juče ekipa Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: e-stock/A.PAUNKOVIĆ
Buvljak na Novom Beogradu

Sve po bagatelnim cenama izloženo je na asfaltu pored druma ili na haubama parkiranih automobila, nebitno čijih. Nikome ne smeta što se baš tim putem odvija saobraćaj - vozači dodaju gas da prođu, a silan narod se skloni i tako redom. Tik jedno do drugog načičkani pisaća mašina, pakovana hrana isteklog roka, polomljeni tablet i šahovska tabla (bez figura). Buvljak je pravi dokaz one narodne da svaka roba ima svog kupca.

Dvojica prodavaca: Jeste, bio je Vučić, a što da ne bude, odmah smo ga poznali po visini

"SEKSI ALAT"

Početak buvljaka otkriva nepreglednu reku ljudi koja tumara s leve na desnu stranu ulice i obrnuto, zastaje, zapitkuje, saginje se, zagleda, cenjka se... Ništa bez cenjkanja jer to je sveto pravilo svih buvljih pijaca.

RepublikaFoto: e-stock/A.PAUNKOVIĆ
Prodaju i "seksi alat"

- Možeš da slikaš robu, ali nas nemoj. Zabranjeno - govori nam prodavac, a mi prihvatamo ovaj uslov bez mnogo rasprave i nastavljamo dalje u ritmu kojim nas nosi ljudska reka.

Sa poda nas, između ostalog, mame razni kućni aparati, mobilni telefoni, cipele, igračke, knjige, gramofonske ploče, bicikli... I bofl roba, kao i ganc nova, može da se kupi za "cenu po dogovoru".

Tragom nedavne vesti da je ovo zemunsko raskršće posetio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić hteli smo da saznamo pravu istinu. Dolazio je, kažu, nije se dugo zadržavao i samo je kupio nekoliko knjiga.

- Bio je, što da ne bude. Odmah smo ga svi prepoznali zbog visine. Mnogo sveta ovuda prođe, a njega smo lako uočili - pričaju naizmenično dvojica kolega za improvizovanim stalkom punim raznih drangulija.

A knjiga ima raznih, Dostojevski za 150 dinara, ljubići za 50, Meša Selimović 100, Andrić 100... Uz njih i singl-ploča Zdravka Čolića za englesko tržište, takođe za 50-100 dinara, kako se pogodiš.

RepublikaFoto: e-stock/A.PAUNKOVIĆ

Za oko nam zapada natpis "seksi alat - sve po 50 dinara".

- Pa znaš već, bato, na koji alat mislim. To sam stavio da ih više priđe - iskusno će mladi prodavac gvožđurije.

Manuel na buvljoj pijaci prodaje odmalena, a sad mu je trideset i neka. Kaže da radi "na kante", ali i kada ga neka "fina gospoda" pozove da joj isprazni podrum.

- Nađe se svašta, samo što mi ne znamo koliko to vredi. Dešava se da prodamo nešto mnogo vredno za malo para, pa nam posle teško. Ali dobro, bitno da se lova okreće. Može da se zaradi, bolje tako pošteno nego da krademo. Samo da nema ovih šejtana - vrti glavom naš sagovornik, kome su već tri puta komunalni policajci plenili celokupnu buvljačku imovinu.

RepublikaFoto: e-stock/A.PAUNKOVIĆ

BUDE I FAJTA

Pričaju da ih patrola juri već oko 10 sati, tako da je najbolje doći sa prvim sunčevim zracima, mada ima i onih koji dođu po mraku, pa s lampom pretresaju robu. Takvi se i najbolje ovajde, saglasni su.

- Mi tokom noći dođemo da zauzmemo mesta i desi se da i tada naleti neko da nešto kupi, a nismo se ni raspakovali. Najveće gužve krenu već posle osam sati i to može da bude kasno. Bude svačega na buvljaku, potuku se zbog neke stvari, pa se jure, bude haos i lom. Samo milicija da se ne zove, drugo ćemo da sredimo - s osmehom ističu gospodari zemunske crne berze.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading