(FOTO) Zasukali rukave i dobro se preznojili - OVAKO SU MINISTRI ČISTILI SA PREMIJERKOM

Autor: Tanjug

Vesti

05.06.2018

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine danas je organizovana akcija čišćenja priobalja Savskog jezera, kod Ušća Topčiderske reke u Čukarički rukavac, u kojoj su učestvovali predsednica Vlade Ana Brnabić, ministri i predstavnici Grada Beograda.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILIJEVIĆ
Premijerka i ministri se dobro naradili

Brnabić je navela da je vlada i na ovaj način želela da da građanima primer da čistiti nije sramota, da je to jedan vid patriotizma i da je važno da za buduće generacije sačuvamo što čistiju Srbiju. 

Ona je novinarima rekla da je vlada Srbije dala primer i osnivanjem Ministarstva za zaštitu životne sredine. 

Ističući da se sada radi na Poglavlju 27, koje se odnosi na ekologiju, rekla je da će to poglavlje biti jedno od najtežih u procesu evropskih integracija i najskuplje.

Premijerka je rekla i da je zaštita životne sredine važna pre svega zbog naše zemlje i budućih generacija. 

- Molim sve građane Srbije da, kao što smo se i mi danas ovde sagnuli i pokupili plastične flaše, učine to isto, jer od svih nas zavisi kako će nasa zemlja izgledati - poručila je Brnabić.

U akciji čišćenja su učestvovali i minisrti za zaštitu životne sredine, zdravlja i finansija, Goran Trivan, Zlatibor Lončar i Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILIJEVIĆ
Ana Brnabić

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je podsetio da su Ujedinjene nacije jos 1972.godine uspostavile 5.jun kao Međunarodni dan zaštite životne sredine na predlog tadašnje Jugoslavije.

- Naša zemlja, dakle, imaju dugu tradiciju bavljenja pitanjiima životne sredine i danas smo ovde da na simboličan način pokažemo koliko nam je važno da svaki dan vodimo računa o životnoj sredini - istakao je Trivan.

On je poručio da se sa korišćenjem plastične ambalaže mora prekinuti i da Evropska unija upravo donosi takve direktive.

- Srbija će slediti sve ono što radi moderan i napredan svet - rekao je ministar i dodao da je naplaćivanje plastičnih kesa u Srbiji paradigma borbe za čistu i zdraviju životnu sredinu.

- Prvi podaci govore da smo od početka naplate kesa u prvih pet dana imali 50 odsto manju upotrebu plastičnih kesa - naglasio je Trivan.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da je Beograd jedan od retkih gradova u Evropi koji je od 2012. doneo nekoliko važnih odluka, a pre svega odluku o pošumljavanju, o kvalitetu vazduha i o zaštiti životne sredine.

- To su stvari na koje smo zaista ponosni - istakao je Nikodijević i dodao da je Beograd jedan od retkih gradova koji je doneo odluku da nijedno drvo ne može biti posečeno, a da se pre toga ne zasade dva.

Osim toga, kako je rekao, u Beogradu postoje zaštićene zone koje su prirodna dobra i sve je više zelenih površina u odnosu na ukupnu teritoriju grada.

- Ovo je samo jedna od aktivnosti kojima skrećemo pažnju građanima koliko je važno da svaki pojedinac vodi računa o životnoj sredini - naveo je Nikodijević.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da sva kanalizacija u Beogradu direktno izliva u Savu i Dunav, te da ima više od 100 direktnih izliva u Dunav, a nešto manje od 100 u Savu.

- To je naša surova realnost sa kojom živimo' - rekao je on i dodao da se na svakom koraku mogu videti divlje i građevinske deponije, te da se svi zajedno moramo boriti protiv toga.

- Čeka nas veliki projekat završetka kanalizacije kako više ne bi bilo otvorenih izliva kanalizacije u reke, kao i izgradnja pet fabrika za preradu otpadnih voda - rekao je Vesić i dodao da će te projekte Grad raditi zajedno sa Vladom Srbije.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se u svetu 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje sa ciljem da se skrene pažnja na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading