DAN SLOVENSKE PISMENOSTI: Mladenović položio vence na spomenik Ćirilu i Metodiju

Autor: beograd.rs, Republika

Vesti

24.05.2018

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović položiio je vence povodom Dana slovenske pismenosti na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku u Bulevaru kralja Aleksandra.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Zamenik gradonačelnika Beograda

On je istakao da je danas veliki praznik svih slovenskih naroda, Dan Ćirila i Metodija, prosvetitelja koji su u devetom veku doneli pismenost, ali i hrišćansku veru.

– Njihov značaj je zaista veliki i veoma nas raduje današnje prisustvo velikog broja ambasadora i diplomatskih predstavnika slovenskih zemalja koji su došli da polože vence i cveće na njihov spomenik. Tu su i deca iz OŠ „Ivo Andrić” koja su došla na poziv ambasadora Bugarske – rekao je Mladenović.

On je dodao da je sveslovenski značaj ova dva prosvetitelja toliki da danas zaista ne možemo da procenimo koliko su zadužili sve nas.  

RepublikaFoto: beograd.rs
Polaže venac Ćirilu i Metodiju

– Oni su opismenili slovenske narode, omogućili im napredak u svakom smislu, pravljenje država i stvaranje kultura. Kulture slovenskih naroda počivaju na njihovom pismu, opismenjavanju i hrišćanskoj veri. Nastavićemo da ih slavimo i da ih se sećamo, a činjenica da i toliko vekova kasnije i dalje okupljaju slovenske narode oko svojih ideja dovoljno govori. To je jedna jaka i velika veza koju moramo da negujemo i čuvamo jer ćemo se na taj način uvek podsećati koliko je važna pismenost i koliko je važno negovati sopstvenu kulturu i tradiciju – istakao je Andreja Mladenović.

Vence su položili ambasadori Republike Bugarske Radko Vlajkov, Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič, Belorusije Valerij Briljov, predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovenije, Češke, Makedonije, Rusije, kao i Ministarstva spoljnih poslova. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading