NEVIĐENA NAVALA NA VRTIĆE: Na jedno mesto i do petoro dece!

Autor: blic.rs

Vesti

12.05.2018

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konkurs za upis u državne vrtiće počeo je u ponedeljak 7. i trajaće do 18. maja, a već posle prva četiri dana, čak 12 predškolskih ustanova primilo je više zahteva nego što ima slobodnih mesta!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- U prva četiri dana trajanja konkursa za vrtiće, upisne komisije 17 predškolskih ustanova primile su 11.529 zahteva. Od toga 42,2 odsto, odnosno 4.866 podneto je elektronski, dok je prošle godine na ovaj način stiglo 36 odsto prijava - kaže gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Najveća navala je za 541 mesto u vrtićima na Voždovcu, gde je već pristiglo 2.437 prijava. Osvrtom na broj pristiglih prijava prošle godine i pre početka konkursa je bilo jasno da će na Voždovcu biti velika gužva, ali ne i da će za samo četiri dana biti podneto više zahteva nego tokom celog konkursa prošle godine (2.398).

Više od tri mališana već je u trci za mesto u nekom od surčinskih vrtića, dok je u Lazarevcu, Grockoj i Zemunu skoro duplo više kandidata nego mesta.

- Ako se nastavi ovaj trend i sledeće nedelje, sasvim je izvesno da ćemo ove godine oboriti prošlogodišnji rekord od oko 23.000 zahteva - kaže Gak.

Prema trenutnim podacima, najbezbrižniji mogu da budu roditelji sa Savskog venca, jer je za 370 mesta konkurisalo tek njih 190. Manje kandidata nego mesta je i u Barajevu, Obrenovcu, na Vračaru i Starom gradu, ali je gotovo izvesno da će se to do kraja konkursa promeniti.

- Mnogi roditelji konkurišu na više opština što povećava broj zahteva, a imamo i one koji već koriste subvenciju Grada za boravak dece u privatnim vrtićima, ali žele da budu i na listi čekanja za mesto u državnom, pa formalno podnose zahteve - objašnjavaju iz Sekretarijata i navode da će slika biti jasnija tek po završetku konkursa.

Podsetimo, na ovogodišnjem konkursu otvoreno je 7.512 mesta, što je deset odsto više nego prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Sandra

16.05.2018 09:13

Vazno da se prave 54 fontane, o gradnji vrtica se ni ne misli!