Ko je odgovoran za MRTVE ŠARANE U ADI?!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

07.05.2018

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posetioci Ade Ciganlije prijavili su pre nekoliko dana da uginula riba pluta Savskim jezerom, a do sada je pronađeno oko 50 uginulih šarana. Inspektori tek treba da utvrde uzrok pomora, a kao mogući razlozi su navođeni neadaptiranost šarana iz ribnjaka na temperaturu vode u jezeru i nedovoljna količina kiseonika.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Riba koja je pronađena u Adi

- Odabran je nepovoljan trenutak za poribljavanje Savskog jezera, rano proleće. Tada je riba često obolela od prolećnih bolesti i onda je ovakva situacija očekivana - navodi dr Aleksandar Hegediš sa Instituta za biološka istraživanja i dodaje da je na osnovu izgleda šarana na fotografijama koje je dobio zaključio da je mogući uzrok prolećna viremija.

Šarani su, kako zaključuje, imali dokumente o ispravnosti, ali ne mora da znači da ribu nije zakačio virus uobičajen za ovaj period godine.

- Poribljavanje je trebalo obavljati pred kraj proleća, u junu, kada virusne infekcije prođu - navodi Hegediš.

On potvrđuje da je takvih slučajeva bilo i ranije, ali ne sa ovakvim posledicama. Više je faktora uticalo na pomor, a ovaj stručnjak ističe i da poribljavanjem ne može baš svako da se bavi.

- Poribljavanjem se kreira ekosistem, ne možete tek tako uzeti jedinke i staviti u jezero, mora to mnogo bolje da se isplanira - kaže dr Hegediš.

Iz JP „Ada Ciganlija“ ponovili su da je uginuća ribe u Savskom jezeru bilo i ranije, a da je uzrok najverovatnije neadaptiranost ribe na temperaturu vode koja je zbog vrućina ovih dana porasla za nekoliko stepeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading