Parkiraj i bicikliraj: Ove sezone 450 bicikala

Autor: Tanjug

Vesti

31.03.2018

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tradicionalnom vožnjom oko Ade Ciganlije obnovljena je akcija "Parkiraj i bicikliraj", a u toku ove sezone, prema rečima gradskog menadžer Gorana Vesića, korisnicima usluga parkiranja na raspolaganju će biti 450 bicikala na više lokacija.

RepublikaFoto: beograd.rs
Spremite se za vožnju po Beogradu

Reč je o parkiralištima "Ada Ciganlija", "Milan Gale Muškatirovic", "Sava centar" i garaža "Obilićev venac".

Vesić je rekao da će oni koji parkiraju automobile u tim garažama, bicikle moći besplatno da preuzmu na privremeno korišćenje svakog dana, u periodu od 9 do 21 čas.

Najveći broj bicikala, više od 200, će biti na raspolaganju na parkiralištu "Ada Ciganlija".

Gradski menadžer je govoreći o parkinzima za bickliste najavio još novih 250 mesta, s obzirom da se u skladu sa izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji stupa na snagu 4. aprila ukida zaštićena zona od pet metara od pešačkog prelaza. 

 - To će biti naš dodatni doprinos da se razvija biciklistički saobraćaj u gradu -  rekao je Vesić novinarima.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Goran Vesić

On je ukazao da je u prethodne četiri godine urađeno 20 kilometara biciklističkih staza na teritoriji Beograda, a plan je da u naredne četiri ta dužina bude oko 120 kilometara, te da udeo biciklističkog saobraćaja u ukupnom bude 10 odsto.

- Pored toga, tokom ove godine raspisaćemo i tender za javno-privatno partnerstvo za 120 javnih bicikala. Naš fokus će biti razvoj biciklizma i da građanima omogućimo da koriste zdravije načine prevoza -  istakao je Vesić.

Direktor JP "Parking servis" Andrija Čupković kaže da je u 2016. godini bilo oko 10.000 korisnika bicikala, a da je prošle godine taj broj bio čak 25.000 što je, dodaje, veliki pomak.

Najavljuje uvođenje dečjih bicikala za besplatno korišćenje, kao i besplatne servise za korisnike dvotočkaša.

Robert Ðukić, direktor JP "Ada Ciganlija" podseća da je dužina biciklističke staze na Adi duga devet kilometara, te da je Direkcija za gradsko zemljište raspisala javni poziv i da bi u narednom periodu trebalo da se napravi bicklistička staza na nasipu dužine osam kilometara.

 - To znači da bi na Adi bilo 17 kilometara bicklističke staze. Kada se to sabere sa šest kilometara staze od Galeta Muškatirovića do Ade, imamo preko 20 kilometara - zaključio je Ðukić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading