VESIĆ: Gradićemo metro, ali i stati na put divljoj gradnji!

Autor: Tanjug

Vesti

08.01.2018

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki saobraćajni projekti, još više turista, sređivanje ulica, borba protiv divlje gradnje, grafita i smeća samo su deo planova za Beograd narednih godina, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Vesić

- Postavili smo dobre temelje za dalji razvoj grada, najpre tako što smo pokrenuli investicioni ciklus. Urbanističkim planom pokrili smo oko 65 odsto teritorije, imamo oko 1.200 aktivnih gradilišta, milion kvadrata i kroz njih oko milijardu evra investicija. Usmerili smo razvoj Beograda prema rekama, a širenjem pešačkih zona, uređenjem parkova i izgradnjom biciklističkih staza ovo polako postaje humani grad-  rekao je Vesić za Blic.

Kako je navedeno u saopštenju Gradske uprave, on je istakao da najveći projekti predstoje u saobraćajnoj infrastrukturi.

Beograd postaje prezagušen

Rekavši da Beograd postaje i prezagušen grad Vesić je naglasio da je samo ove godine registrovano više od 50.000 novih automobila, zbog čega je važno da se završi obilaznica oko Beograda, radovi na unutrašnjem magistralnom prstenu, izgradnja dva tunela, onog između savske i dunavske padine, i drugog ispod Topčiderskog brda, kao i novi most umesto Starog savskog.

- Od svih projekata, najvažniji će ipak biti izgradnja metroa. To je naš plan za naredne godine i sigurno će biti realizovan - podvukao je Vesić.

On je posebno istakao da je Beograd prepun automobila, ali i turista, te da je cilj je da ih bude još više.

- Želimo da ih bude još više, da još duže ostaju kod nas. A za to moramo da proširimo ponudu. Okolina grada je jedna od mogućnosti, ustanove kulture su druga. Dobro je što je otvoren Muzej savremene umetnosti, ali sada su nam potrebne kvalitetne izložbe. Dobro je i što će u aprilu biti otvoren Narodni muzej, kao i to što radimo na projektu Muzeja Nikole Tesle koji će se u marini Dorćol, zajedno sa naučno-istraživačkim centrom, prostirati na 13.000 kvadrata - rekao je Vesić.

Kako je dodao, ako i ne možemo da se takmičimo sa Luvrom, nakon što bude gotov i Muzej grada Beograda, gostima ćemo moći da ponudimo nešto unikatno i tipično beogradsko.

Sprečiti divlju gradnju

- Pored milion kvadrata legalne, u Beogradu trenutno niče i od 150 do 200 hiljada kvadrata divlje gradnje. To je prvi ozbiljan problem sa kojim ćemo se pozabaviti posle izbora jer je potrebno da se menja čitav niz zakona. Inspekcije po pravilu urade sve što je u njihovoj nadležnosti, a investitor ne završi u zatvoru, nego nastavlja da gradi - istakao je Vesić.

On je dodao da će posle izbora izneti predloge o tome kako da se sankcioniše divlja gradnja, primenjujući iskustva drugih zemlja, "možda čak i oduzimanje tih nekretnina".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading