U Budimpešti potpisivanje dva važna sporazuma za Beograd

Autor: Tanjug

Vesti

26.11.2017

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradnačelnik Beograda Siniša Mali kaže da će na samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope sutra u Budimpešti biti potpisana dva veoma važna sporazuma za Beograd - izgradnja toplodalekovoda i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

RepublikaFoto: Tanjug
Siniša Mali

Izgradnjom toplodalekovoda od Obrenovca do Beograda, topla voda koja se proizvodi u Termoelektrani koristiće se za grejanje stanova u Beogradu. 

- Na taj način ostvariće se ogromna ušteda za grad Beograd, oko 40 miliona evra godišnje. Umesto da uvozimo skupi gas, mi ćemo ono što već TENT proizvodi koristiti za grejanje gradskih domaćinstava - rekao je Mali za Tanjug.

Drugi važan projekat, kako kaže, je završetak primarne kanalizacione mreže i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, gde će se otpadna voda prečišćavati pre nego ode u reku.

Ta dva projekta, zajedno sa već potpisanim projektom o sređivanju deponije Vinča koji će raditi francusko- japanskim konzorcijumom, vrede oko 750 miliona evra. 

- U narednih nekoliko godina kada te projekte završimo, grad Beograd po pitanju komunalne infrastrukture i ekologije stajaće rame uz rame sa svim ostalim velikim metropolama koje su te velike sisteme napravili odavno - pojasnio je Mali.

Predviđeno je da realizacija sva tri projekta počne krajem naredne godine, a gradonačelnik kaže da će u realizaciju biti uključene i domaće firme, te da se na taj način podržava i pokreće domaća građevinska industrija.

- Žavršetak kanalizacije i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda koštaće više od 250 miliona evra, toplotni dalekovod oko 190 miliona evra, to su ogromne cifre, ali kada stabilizujete javne finansije moguće je raditi projekte koji su važni za kvalitet života Beograđana - zaključio je Mali.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading