Beograd kupio svih 148 umetničkih dela iz "Jugoeksporta"!

Autor: Republika.rs

Vesti

18.05.2021

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd je na današnjoj aukciji za 33 miliona dinara kupio svih 148 umetničkih dela naših poznatih slikara koji su činili deo stečajne mase preduzeća "Jugoeksport". Sva ta umetnička dela biće ubuduće u vlasništvu Muzeja grada Beograda.

RepublikaFoto: ST/Petar Divac

Slike i umetnička dela, koja su danas na aukciji kao deo stečajne mase "Jugoeksporta”, proglašena su za kulturno dobro, a prvobidno su bila procenjena na svega 80.000 evra (oko 9,5 miliona dinara), saopšteno je ranije iz gradskog Sekretarijata za informisanje. Licitacija se održava u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika na Terazijama, u 11 časova.

"Jugoeksport” kompanija je u stečaju i zbog toga rasprodaje imovinu, a pre nekoliko nedelja oglašena je prodaja 148 slika i primenjenih dela. Nažalost, skoro sva dela velikih srpskih umetnika, koja je jedna od najmoćnijih društvenih firmi svojevremeno kupovala, oštećena su.

 

 

Među tim slikama nalaze se dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i mnogih drugih važnih srpksih slikara.

To je bezobrazluk i nemar prema kulturnom blagu zemlje. Da bismo sprečili prodaju slika u bescenje, one su na moju inicijativu proglašene za kulturno dobro, što znači da niko nikada neće moći da ih iznese iz zemlje bez saglasnosti Muzeja grada Beograda - izjavio je ranije danas zamenik gradonačenika Goran Vesić.

- Na taj način smo makar sprečili da budu iznete iz zemlje, kao što se dešavalo sa mnogim slikama sa prethodnih aukcija. Pre ove bilo je 36 licitacija gde su prodavane slike i to od raznih preduzeća koja su bila u stečaju - dodao je.

Kako je rekao, "danas slike srpskih slikara imate svuda po svetu", dodavši da je "odlučio da Grad Beograd to više ne dozvoli".

O proglašenju ovih slika kulturnim dobrom, on je precirizao: "Odluka je već danas pravosnažna. Morali smo najpre da uplatimo depozit da bismo fotografisali slike i utvrdili stanje, što je bio uslov da one budu proglašene za kulturno dobro".

Zamenik gradonačelnika je najavio da će danas lično biti na licitaciji, zajedno sa ministarkom kulture i informisanja.

Najavljeno je i da će Grad zajedno sa resornim ministarstvom zahtevati popisivanje svih umetničkih dela u firmama u stečaju, kako bi se izuzela iz stečajne mase.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading