(VIDEO) VRAĆA SE SIMBOL TERAZIJA! Podizanje skulpture Sime Igumanova u toku: Prisutan i patrijarh Porfirije

Autor: Republika

Vesti

22.04.2021

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skulptura "Sima Igumanov sa siročićima" vraća se danas na Igumanovljevu palatu na Terazijama.

RepublikaFoto: ST/P. DIVAC
Postavljanje skulpture

Kako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ranije i najavio, simbol ovog dela Beograda se vraća na mesto na kom je bio nepune dve decenije.

Postavljanju skulpture prisustvovao je i Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije. On se tom prilikom i obratio prisutnima. 

Prisutan je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Skulpturalna kompozicija „Sima Igumanov sa siročićima”, delo slovenačkog vajara Lojza Dolinara, krasila je vrh Igumanovljeve palate na Terazijama nepune dve decenije, od 1936. kada je zdanje podignuto do leta 1950. godine kada su je skojevci čekićima razbili u parčad.

Grupa stojećih figura izlivenih u bronzi, koja je predstavljala srpskog trgovca i dobrotvora Simu Andrejevića Igumanova (1804–1883) i omladinu, nalazila se kao centralni element na samom uglu iznad poslednjeg sprata velelepnog zdanja.

Ukras Terazija od 1938.

Igumanovljeva palata podignuta je 1938. prema projektu Petra i Branka Krstića u stilu modernizma. Na pročelju fasade nalazi se natpis „Zadužbina Sime Andrejevića Igumanova Prizrenca”. Sima Igumanov, trgovac, otvorio je 1872. u Prizrenu Bogoslovsko-učiteljsku školu, čije je izdržavanje obezbedio time što je podigao palatu na Terazijama i stvorio zadužbinu koja je donosila redovne prihode. Zamišljena je u modernizovanoj verziji srpsko-vizantijskog stila. Ovaj objekat proglašen je za kulturno dobro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading