BOČICA LEKA KAO DVE PLATE: Gotovo 60 odsto pacijenata u Areni na kiseoniku, najstariji ima 87 godina!

Autor:

Vesti

20.11.2020

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je u pitanju izbor između života i smrti, KOVID pacijentima u privremenoj bolnici u Areni daje se i lek čija jedna bočica košta više desetina hiljada dinara.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Beogradska arena

- Ljudski život je najskuplji, zato nema govora o štednji na lekovima jer svi smo mi ovde na jednom zadatku da pomognemo i sačuvamo živote ljude. Za naše pacijente koristi se specifična i najsavremenija terapija koja se primenjuje i na Infektivnoj klinici - priča za Srpski telegraf koordinator privremene KOVID bolnice u Areni dr Vlado Batnožić.

Ekipa naših novina ušla je među pacijente i na licu mesta se uverila kakvi su uslovi boravka i lečenja 490 bolesnika u Areni.

PARTER I LOŽE

Deo kreveta je u parteru dvorane, gde su smešteni teži pacijenti, dok su bolesnici s lakšom kliničkom slikom razmešteni u VIP ložama. U Areni imaju laboratoriju, kabinet za rendgensko snimanje pluća, apoteku i sav neophodan materijal. Kako za naš list objašnjava dr Batnožić, imaju odličnu saradnju s Vojskom, svi rade kao jedan tim.

- Od 25. oktobra u ovom trećem talasu epidemije kroz Arenu je prošlo 850 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom. Trenutno je 280 pacijenta na kiseoničkoj terapiji, a za lečenje koristimo i najsavremeniju specifičnu terapiju, koja se koristi i na Infektivnoj klinici - ističe dr Batnožić.

Najmlađi pacijent u Areni imao je 17 godina, što je i donja granica za prijem u ovu bolnicu, dok najstariji bolesnik ima 87 godina. Kako otkriva naš sagovornik, najmlađi pacijent je bio student iz Pakistana koji je izlečen i pušten.

Na čelu lekarskog tima u Areni je potpukovnik dr Predrag Bogdanović, kardiolog sa VMA. Vojnički precizno i jasno daje uputstva lekarima, dok je prema bolesnicima blag. Svaki čas zastane da porazgovara s pacijentima i proveri kakvo je njihovo stanje.

- Pošto radimo u vrlo specifičnim uslovima, osnovni parametri su nam temperatura, pritisak i puls pacijenta. Prilikom prijema svaki pacijent se detaljno pregleda, uradi se analiza krvi, snime pluća i određuje mu se terapija - kazao nam je dr Bogdanović.

Psihijatri i zubar

U okviru bolnice rade i dva psihijatra koja brinu o psihičkom stanju pacijenata. Kada dođe u Arenu, većina bolesnika je uplašena, a nekima je potrebna i psihološka podrška. Kako ističe dr Batnožić, tu je i zubar za slučaj da nekome od KOVID pacijenata zatreba hitna stomatološka usluga.

REČI HVALE

Dok razgovaramo, nasumice zaustavlja dve pacijentkinje srednjih godina koje su krenule na ručak da proveri kako su.

- Ja imam samo reči hvale za ove doktore. Radim kao medicinska sestra već 35 godina i nikad nisam bila u bolnici kao što je ova - rekla je simpatična crvenokosa dama, a s njenim rečima se slaže i prijateljica.

Međutim, odbile su da se slikaju i uz osmeh rekle da nisu sređene za fotografisanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading