Beogradski majmuni najmanje jedu banane!

Autor: novosti.rs

Vesti

30.10.2017

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuvanje hrane je isto, bilo za životinje, bilo za nekog drugog, razlike nema, bitno je samo da se sve spremi i da bude ukusno - sa osmehom na licu, priča Spomenka Dobrota, glavna kuvarica u Beogradskom zoološkom vrtu.

RepublikaFoto: youtube.com/Sputnik
Majmuni u beogradskom ZOO vrtu najviše vole povće/Foto: Ilustracija

Dan u kuhinji u "Vrtu dobre nade" počinje od ranih jutarnjih časova, jer do deset sati svi stanovnici moraju biti namireni. Na meniju glavne kuvarice, pored mesa i raznovrsnog sezonskog voća i povrća, nalaze se i kuvana jela.

- Beli lavovi jagnjetinu vole više nego piletinu, voće i povrće se secka za žirafe, kengure i jelene kojima je to prihrana uz seno i detelinu, koji su glavno jelo - objašnjava Spomenka dok sitni plodove. - Komadi moraju biti određene veličine, a zatim se za kazuare, na primer, i dodatno usitne, pa se sve pomeša i sipa u činije.

U velikim loncima krčka se ručak, ispod poklopca kuvaju se slatki krompir i šargarepa. Mirisi hrane ispunjavaju prostoriju, u kojoj Spomenka sa varjačom u ruci leti sa jednog kraja na drugi. Meša pirinač da ne zagori jer životinje onda neće da jedu, sve mora biti sveže i ukusno.

Iako serviranje voća i povrća deluje jednostavno, postoji čitava procedura koja se mora obaviti pre nego što hrana dospe do nečijih kandži, kljunova ili šapa. Svaki plod se najpre opere, oljušti, odstrani se deo koji je počeo da se kvari, pa se sve ređa u limene posude. Hrana ne sme biti ni začinjena ni zasoljena.

- Predrasude su da majmuni jedu samo banane. Njih jedu najmanje, najviše jedu povrće, a danas za ručak im kuvam pirinač sa suvim šljivama - ističe Spomenka. - Nekad im se kuva i pileća supa koju vole.

Glavna kuvarica zoo-vrta, koja u ovoj ustanovi radi već dve decenije, napominje da zna šta tačno jede svaki stanovnik "Vrta dobre nade". Kome je neophodna velika a kome mala porcija, a ko koju hranu voli više.

- Majmuni uvek dobiju po jednu bananu, jabuku i pomorandžu, dok se za šimpanze sve mora narezati duplo - objašnjava Spomenka. - Nekad se mora ići i na prevaru, jer ako vide nešto što vole, onda ne jedu sve, pa ja prvo nasečem ono što ne vole pa im ispod poturim ono što vole.

Uz šarene porcije voća i povrća, narenda se i pokoje kuvano jaje, a pticama se servira i kuvana ljuska. Broj i sastav obroka, kao i vreme kada će životinje jesti razlikuju se u zavisnosti od vrste.

Spomenka ističe da joj kuvanje ne predstavlja problem i da voli svoj posao, ali i da su joj papagaji omiljene životinje.

- Za njih ne spremam mnogo, ali ih volim najviše, neke sam i ja hranila pa sad kad prođem pored kaveza oni izgovaraju moje ime - zadovoljno priča sagovornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading