Vesić otvorio tablu sa imenom Ulice Blagoja Jovovića u Zemunu: Ko je mnogo patio, mnogo je i zapamtio

Autor:

Vesti

05.08.2020

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Danas kada ova ulica zvanično dobija ime po srpskom heroju Blagoju Jovoviću simbolično se završava jedan tužan period u istoriji našeg naroda. Period zabluda u kome su nam nametali osećaj samokrivice i stida od svoje časne istorije i ubeđivali da je za trajni mir na Balkanu neophodno da Srbija bude slaba i ponižena, bez prava na svoju istoriju, a da da drugi budu jaki", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prilikom otkrivanja table sa imenom Ulice Blagoja Jovovića u Zemunu, a njegovo saopštenje prenosimo u celosti.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Goran Vesić u Zemunu otkriva tablu sa imenom

- Odluka da Blagoje Jovović dobije ulicu u Beogradu veoma je uznemirila lažnu srpsku elitu koja decenijama teroriše naš narod, nameće vrednosne sudove, živi od državnih sinekura. Njihov cilj je da Srbi budu amorfna masa bez prava na istoriju, bez prava da slavimo svoje heroje, bez prava da slavimo svoje vrednosti. Zato njima smeta Blagoje Jovović, kao što im već smeta Stefan Nemanja. Jer odakle Srbiji pravo da slavi svoje heroje? Politika te elite je ono što je radio Boris Tadić koji se kao predsednik Srbije malo malo izvinjavao svakome ili ono što danas rade pojedini srpski političari, opozicioni, koji pričaju da su nosili ceni flor. Pošto je ta politika poslata na đubrište istorije, pošto su Srbi ponosni i jaki, pošto naša ekonomija napreduje, pošto naš predsednik Aleksandar Vučić ima veliki ugled u međunarodnoj zajednici sada su besni i nervozni. I otud napadi na Blagoja Jovovića, njihove priče o tome kako nije smeo da uzme pravdu u svoje ruke, kako je Pavelić imao pravo da umre mirno u krevetu. Kakvo zlo je ta lažna srpska elita najbolje govori činjenica da je njima Pavelić bliži od Jovovića.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Ovaj današnji čin ima još jednu simboliku. Blagoje Jovović je bio ravnogorac koji je osvetio stotine hiljada Srba. Danas, ovde među nama ima potomaka i partizana ali i četnika. Svi smo ujedinjeni u poštovanju prema Jovoviću. Današnji čin pokazuje da možemo da prevaziđemo i tu podelu i da svi zajedno radimo za Srbiju.

Ulica u kojoj se nalazimo od danas se zove Ulica Blagoja Jovovića, srpskog heroja koji je 10. aprila 1957. godine u Buenos Ajresu smrtno ranio ustaškog zločinca, poglavnika ustaške Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića, od koga je zločinac Pavelić dve godine kasnije preminuo.

Nismo bez razloga izabrali Zemun, da baš u ovoj beogradskoj opštini Blagoje Jovović dobije svoju ulicu. Malo ljudi to zna, ali upravo je Glavna ulica u Zemunu, za vreme Drugog svetskog rata, nosila ime ustaškog zločinca Anta Pavelića, Gospodska ulica se zvala Adolfa Hitlera dok je čitav čitav Zemun bio u sastavu tadašnje NDH.

Današnjim činom simbolički sahranjujemo pretenzije zlikovca Pavelića, ali i svih onih koji misle slično kao on, da srpski narod pokore, liše ga njegovog prava na slobodu, pa i na sam život.

Ne možemo da ne govorimo danas o tome kako zvanični Zagreb proslavlja etničko čišćenje Srba iz Hrvatske u operaciji Oluja koja je izvedena pre 25 godina. U toj operaciji proterano je u jednom 250 hiljada Srba, njihove kuće su spaljene, imovina opljačkana a skoro dve hiljade Srba je ubijeno. Žalosno je to reći, ali ovom akcijom Hrvatska je skoro završila Pavelićev projekat po kome je trećinu Srba trebalo pobiti, trećinu proterati a trećinu pokrstiti.

 

 

 

Zato se danas ovim činom kada odajemo počast heroju koji je smrtno ranio Pavelića sećamo naših tragično stradalih sunarodnika u Oluji, ali i šaljemo jasnu poruku da nikada više Srbija neće nemo posmatrati dok neko ubija i proteruje srpski narod sa teritorije gde on vekovima živi. Jer Srbija je danas jaka, politički, ekonomski i vojno zahvaljujući vladavini Aleksandra Vučića što je najbolja zaštita za sve Srbe, ma gde živeli.

Naš narod kaže: ko je mnogo patio, mnogo je i zapamtio.

Srpski heroj Blagoje Jovović smrtno je ranio Antu Pavelića, zlokovca koji je odgovoran za smrt stotine hiljada Srba. Pavelić je osnovao logore Jasenovac, Stara Gradiška, Đakovo, Gospić, Jadovno, Pag, Donja Gradina u kojima je ubijeno je sistematski, po uzoru na ozloglašene logore Aušvic i Dahau, stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma. Ne zaboravimo nikada da je nedaleko od Zagreba postojao logor Jastrebarsko specijalizovan za pogrom dece. Tako nešto nikada pre nije viđeno u istoriji ratovanja. Nad masakrima koje su tamo izvodile hrvatske ustaše nad srpskom decom zgražavali su se čak i nacistički oficiri u izveštajima koje su slali svojim komandama. Danas na ulasku u Jastrebarsko stoji tabla ”Grad Jastrebarsko – prijatelj dece”. Rugaju se i dalje našim žrtvama.

 

 

 

Možda je to najbolje opisao slavni Jovan Dučića, iz pesme Horda. Ti stihovi su sasvim prikladni da budu izrečeni na današnji dan:

”Presiti se zemlja od krvavog vala,
Ali vam pobeda ne osvetli lice,
Jer lovor ne niče s bunjišta i kala,
On je za heroje, a ne za ubice!”

Hvala ti Blagoje Jovoviću, što si osvetio srpske i sve žrtve ustaškog genocida. Ti si dokaz da se u srpskom narodu uvek rađaju novi Obilići i Principi.

Grad Beograd i srpski narod nikada te neće zaboraviti!

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading