(FOTO) Uručene nagrade "Heroj Beograda" pojedincima i ustanovama

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.06.2020

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedincima i ustanovama Beograda koji su se istakli u vreme epidemije virusa korona i posvećenim radom i solidarnošću doprineli u suzbijanju širenja virusa i normalnom funkcionisanju sistema, danas su uručene nagrade "Heroj Beograda", a među dobitnicima su KBC "Dragiša Mišović" i Narodna banka Srbije (NBS).

Foto: Grad Beograd
Uručenje nagrada

Fond nagrade "Heroj Beograda" je 10 miliona dinara, a novac su obezbedili Grad Beograd i kompanija "Pink", od čega je pojednicima uz statuetu uručeno 180.000 dinara, a ustanovama 500.000 dinara.

Predstavnica Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković saopštila je danas na dodeli nagrada u Starom dvoru, u ime guvernerke Jorgovanke Tabaković, da će Banka svoju novčanu nagradu pokloniti u humanitarne svrhe.

Nagrađeni su, između ostalih, i direktor Infektivne klinike KBC "Dragiša Mišović" Goran Stevanović, apotekar iz Borče Zulfer Bahtijari, sekretar za vanredne situacije Grada Beograda Darko Glavaš, medicinske sestre KBC "Dragiša Mišović" Dragana Maksimović, Ljiljana Šarčević i Nataša Bogunović, babica KBC "Dragiša Mišović" Ružica Dimić, načelnica prijemnog odeljenja Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Biljana Bojić.

Foto: Grad Beograd
Heroj Beograda 2020

Nagrade "Heroj Beograda", osim zdravstvenim radnicima, uručene su i predstavnicima policije, vatrogasne službe, radniku GSP, komunalnom radniku, ugostiteljima koji su besplatno pripremali hranu za socijalno ugrožene, radniku JKP "Vodovod i kanalizacija", kao i novinarki RTS-a.

O dobitnicima 40 nagrada odlučivao je žiri koji su činili epidemiolog Predrag Kon, novinar Mladen Mijatović, košarkaš Vladimir Štimac, glumac Svetislav Goncić i japanološkinja Ljiljana Marković.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da teška vremena kod većine ljudi probude najbolje osobine - solidarnost, požrtvovanost, nesebičnost, te istakao da upravo te osobine "krase" danas nagrađene "heroje Beograda".

- Ovde se nalazi 40 heroja Beograda, naravno da je u našem gradu tokom epidemije virusa korona bilo možda i na stotine hiljada heroja, a ovih 40 žena i muškaraca su njihovi predstavnici. Oni će danas primiti nagrade u ime svih onih koji su se tokom epidemije žrtvovali za svoje sugrađane - rekao je Vesić.

Foto: Grad Beograd
Nagrade

To su, dodao je, medicinske sestre, lekari, komunalni radnici, policajci, komunalni milicioneri, novinari...

Istakao je da su Beograđanke i Beograđani tokom epidemije pokazali da smo disciplinovan narod koji može da se izbori s najtežim iskušenjima i izrazio nadu da će se sve dobre osobine koje su iskazane ostati među ljudima i nakon korone.

Epidemiolog i predsednik žirija Predrag Kon kazao je da pandemija koronavirusa  još nije završena, ali da su građani u ovom prvom talasu iskazali solidarnost ne samo u zdravstvu, gde je on ima najveći uvid, već i u svim ostalim kolektivima.

- Epidemija je probudila solidnarnost - poručio je Kon na dodeli nagrada i istakao da se divi svim ljudima koji su srcem reagovali i srcem radili svoj posao.

Vlasnik kompanije "Pink" Željko Mitrović saglasio se da je broj heroja u Beogradu tokom epidemije virusa korona bio mnogo veći i dodao da su članovi žirija zbog toga imali težak posao, možda čak, kako je rekao, najteži u ovom projektu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading