Svi smo čuli za NATO, a da li znate da je ODBK jednako snažan i moćan?!

Autor: telegraf.rs

Vesti

19.10.2017

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Široj srpskoj javnost nije toliko poznato da ODKB predstavlja svojevrsni pandan NATO alijansi, koja okuplja šest zemalja nekadašnjeg SSSR. Još manje je poznato kojim snagama raspolažu, koje namene i na šta su sve spremne te jedinice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nepoznato kojim sve snagama raspolaže ODKB

U Beograd je na Omladinski forum Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) došao generalni sekretar tog vojnog tela Jurij Hačaturov. Široj srpskoj javnost nije toliko poznato da ODKB predstavlja svojevrsni pandan NATO alijansi, koja okuplja šest zemalja nekadašnjeg SSSR. Još manje je poznato kojim snagama raspolažu, koje namene i na šta su sve spremne te jedinice.

Generalni sekretar ODKB jermenskim general-pukovni Jurij Hačaturov predvodi delegaciju od 130 članova koja boravi u Beogradu povodom Omladinskog foruma u okviru saradnje Republike Srbije i pomenute organizacije.

ODKB je osnovan 2002. godine i čini ga šest zemalja Evrope i Azije: Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Jermenija i Tadžikistan.

Reč je o regionalnoj organizaciji bezbednosti koja je spremna da svoje vojne snage stavi na raspolaganje celom svetu u borbi protiv terorizma i trgovine narkoticima. Članice ODKB u svakom trenutku razmenjuju obaveštajne informacija o mogućim terorističkim pretnjama.

ODKB formiran da ne bi bilo rata

Hačaturov, pozdravljajući učesnike foruma, podsetio je zašto je formiran ODKB.

- Nema ničeg goreg u svetu od rata, sve ostalo može da bude loše, ali rat je užasan. ODKB je formiran da na prostoru šest zemalja članica ne bude rata, objedinivši se oko moćne Rusije. Mi imamo dobre namere, ne nameravamo da se mešamo u unutrašnje poslove zemalja, bavimo se samo očuvanjem teritorijalnog integriteta zemalja, i to samo ako one zatraže - objasnio je Hačaturov.

Organizacija raspolaže i mirovnim snagama, koje mogu da reaguju van teritorije zemalja članica i trenutno u svom sastavu ima 3.600 vojnika, koji do sada nikada nisu angažovani.

Kolektivne snage za brzo reagovanje za centralnoazijski region sastavljene su od deset bataljona specijalnih padobranskih jedinica. To su snage respektabilnog sastava sa 20.000 vojnika.

Samo je Rusija za ove trupe izdvojila vazdušno-desantnu diviziju i jurišnu brigadu. Reč je o padobrancima koji su uvek u stanju povećane borbene gotovosti.

Hačaturov je ocenio da je za sve godine postojanja organizacija mnogo toga uradila: potpuno je formirala pravnu bazu, potpisala i ratifikovala u parlamentima zemalja-članica sva potrebna dokumenta, da bi zatim 2009. formirala kolektivne snage brzog reagovanja.

- To je više od 20.000 vojnika i oficira koji treba prvi da dođu u rejon odgovornosti ODKB ako zatreba. Održano je nekoliko desetina vežbi tih snaga - naveo je Hačaturov i kao primer velike manevre Borbeno bratstvo 2017, koji se upravo završavaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Manevri su se, kako je precizirao, odvijali na teritoriji Rusije i Jermenije, a zatim su u Kazahstanu održani manevri mirovnih snaga.

Snage ODKB održavaju i vežbe neutralizacije terorista, nelegalnih migranata, narko-trgovine. Hačaturov je takođe rekao da je nedavno na Generalnoj skupštini UN imao iz sastanaka na kojima je izražena zainteresovanost svetske organizacije za učešće mirovnjaka ODKB u mirovnim operacijama pod okriljem UN, kao i za veću saradnju u borbi protiv terorizma.

Žele saradnju sa NATO

- Imamo dobre odnose i sa UN, i sa OEBS, ali nemamo nikakve odnose sa NATO. To ne znači da nije bilo signala sa naše strane. Još pre 15 godina izrazili smo spremnost na saradnju, ali odgovora nije bilo, mada smatramo da bi takva saradnja bila korisna za obe strane - istakao je Hačaturov.

Generalni sekretar ODKB je izrazio posebno zadovoljstvo što se forum održava u Beogradu.

- Približili smo se i srcu Evrope i možda će se ono što budemo ovde rekli lakše čuti u Evropi i počeće da veruju ODKB - rekao je on i zahvalio Ministarstvu odbrane i ministru Vulinu za odličnu organizaciju.

Inače, Srbija je zemlja-posmatrač od 2013. godine u ODKB.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading