(FOTO) KORAKOM SLOBODE: Beograd obeležio godišnjicu oslobođenja

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

19.10.2017

11:14 >> 13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Memorijalnim maršom "Korakom slobode" i koncertom orkestra Ministrstva odbrane danas je u prestonici Srbije obeležena 73-godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Beograd na ulicama

U maršu su učestvovali orkestri Vojske Srbije i MUP-a, predstavnici Subnora, finkcioneri Grada Beograda i građani koji su imali priliku da na postavljenim punktovima pogledaju scenske prikaze borbi za oslobođenje Beograda. 

 Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da mi živimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji, a da sloboda ne dolazi sama od sebe, već se za nju živi i bori.

- Mi živimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji, ali ne zato što je neko odlučio da nam slobodu da, ne zato što je neko odlučio da možemo da budemo deo slobodnog sveta već zato što smo se za to izborili - rekao je Vulin.

Proslavljanje slobode

On je naglasio da će Srbija ostati slobodna, sigurna, vojno neutralna zemlja koja će sama odlučivati o sebi.

- Danas slavimo slobodu i pravo da naša deca odlučuju o svojoj budućnosti - dodao je on.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je ovo treća godina kako Beograd sa ponosom slavi svoj dan oslobođenja.

- To nažalost nije uvek bilo tako. Poslednjih decenija kao da su se Beograd i Srbija stideli ovog dana - rekao je Vesić i poručio da je to nešto što ne treba nikada da se ponovi.

On je svim Beograđanima čestitao 73-godišnjicu slobode.

Broj žrtava ostaje nepoznat

- 2.953 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i 940 pripadnika Crvene armije dali su svoje živote da bi naš grad bio slobodan. Mnogo više je bilo ranjenih, a nikada nećemo ni saznati koliko je bilo civilnih žrtava, a bilo ih je mnogo jer su se građani pridruživali i Crvenoj armiji i našoj vojci - dodao je Vesić.

On je istakao da je u poslednje tri godine Beograd dao odlučujući doprinos da se antifašizam ponovo afirmiše u našem društvu.

- Antifašizam je temelj svih modernih demokratija...nema države u Evropi koja svoje temelje ne zasniva na antifašizmu i srećan sam što mi konačno imamo jasan stav prema našoj slobodi i što smo krvlju izborili svoje mesto u Evropi tako što smo bili na pravoj strani - dodao je gradski menadžer.

- Srećan sam što smo poslednje tri godine jasno i glasno stavili tačku na sramne pokušaje revizije istorije jer mora da se zna ko je bio na kojoj strani, ko je bio antifašista, a ko je sarađivao sa fašistima - zaključio je on.

Beograđane oduševio tenk iz II svetskog rata

Tokom marša, građanima je posebno bio interesantan tenk iz Drugog svetskog rata, postavljen ispred Palate Albanija, pored koga su se i fotografisali.

Marš je počeo kod spomenika Obešenim rodoljubima na Terazijama, kretao se pored palate Albanija i završio na Trgu republike gde je održan koncert "Po šumama i gorama" orkestra Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" gde su građani imali priliku da čuju tradicionalne pesme iz Drugog svetskog rata.

Svečanom programu obeležavanja 73 godine od oslobođenja Beograda prisustvovao je i potpukovnik u penziji Borislav Filipović (91) koji se borio za oslobođenje Beograda.

Navodeći da je ratovao svuda u Srbiji, on je rekao da je borba za oslobođenje Beograda bila "neviđena".

U petak otkrivanje spomen-ploče Risti Marjanoviću

Kako je najavljeno, obeležavanje 73-godišnjice oslobođenja Beograda biće nastavljeno i sutra kada će na zdanju Domu Vojske biti otkrivena spomen-ploča Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru koji je mnoštvom fotografija zabeležio ratne događaje u Prvom i Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Potpukovnik u penziji Borislav Filipović (91) koji se borio za oslobođenje Beograda sa Goranom Vesićem

Osim toga, sutra će biti položeni venci na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, kao i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Na aerodromu u Batajnici će, sa početkom u 12 sati, biti održana vojna parada na kojoj će biti predstavljeni novi "migovi", a uveče od 20 sati u Narodnom pozorištu Dan oslobođenja Beograda biće obeležen svečanom akademijom pod nazivom "Kavkaski orah".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading