Vesić: Mesto pogibije kneza Mihaila Obrenovića biće uređeno

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.06.2020

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sutra počinje sa radom na projektu rekonstrukcije platoa na kome je bilo obeleženo mesto ubistva kneza Mihaila Obrenovića na Košutnjaku, a Grad Beograd će obezbediti novac da se rekonstrukcija izvrši, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Goran Vesić

On je juče, sa direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Oliverom Vučković i sekretarom za vanredne situacije Darkom Glavašom, obišao na Košutnjaku mesto gde je 29. maja po starom ili 10. juna po novom kalendaru 1868. godine ubijen knez Mihailo Obrenović.

Vesić je rekao da je mesto ubistva zapušteno i da se poslednjih nekoliko decenija tu nije ništa ulagano.

"Sramota je da ćemo 152. godišnjicu ubistva jednog od najprosvećenijih vladara u našoj istoriji dočekati tako što će mesto na kome je stradao izgledati ovako kako danas izgleda. To govori o nama kao narodu. Kada smo takvi, nama neprijatelji nisu potrebni”, rekao je Vesić.

U saopštenju Gradske uprave piše da je Vesić juče održao radni sastanak na Košutnjaku na kome je dogovoreno da Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sutra počne sa radom na projektu rekonstrukcije platoa gde je bilo obeleženo mesto ubistva, a da će Grad obezbediti novac za rekonstrukciju.

“Za to će nam biti potrebno najviše tri meseca”, rekao je Vesić i dodao da će JKP “Beograd-put” urediti deset mesta za parkiranje automobila i autobusa duž puta kojim se dolazi na mesto gde je knez Mihailo ubijen.

U sredini platoa biće vraćena ograda koja je postavljena oko samog mesta ubistva, a koja je uklonjena, navodi i dodaje da će “Srbijašume” i „Zelenilo Beograd” izvršiti parterno uređenje oko mesta na kome je knez ubijen.

“Biće uređena staza kojom se dolazi od puta do mesta pogibije, kao i plato ispred mesta ubistva. Tu će biti postavljeni stolovi i klupe za sedenje”, naglasio je zamenik gradonačelnika, navodi se u saopštenju.

Dodao je da ćemo se tako konačno kao narod ponašati civilizovano i pokazati da pamtimo i poštujemo kneza Mihaila, jednog od najprosvećenijih srpskih vladara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading