Virus ne sme da uđe u domove za stare Štark arena spremna! Dnevno se tretira 60.000 kvadrata zdravstvenih ustanova

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

07.04.2020

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako bi učinili sve da se zaštiti zdravlje građana, Grad Beograd je svojim resursima pomogao privatnim domovima za stare koji imaju 4.500 korisnika koji su najosetljivija kategorija koju može da pogodi virus korona, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILIJEVIĆ
Nikola Nikodijević

Nikodijević je za TV Prva kazao da štiteći zdravlje korisnika tih domova štiti se i zdravstveni sistem Srbije i da je upravo zbog toga Grad preuzeo deo posla koji je primarno u nadležnosti Ministarstva.

- Mi moramo biti jedni drugima ispomoć jer situacija je vanredna. Na teritoriji grada Beograda rade 132 licencirana privatna doma za stare i osetili smo potrebu da izađemo kao ispomoć Republici jer reč je o 4.500 korisnika koji su najosetljivija kategorija. Ne smemo da dozvolimo da virus masovno uđe u domove za stare zbog velikog broja korisnika - kazao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, kada je registrovan virus u dva doma, odmah su izolovani oni koji su zaraženi kako bi se u samom startu smanjilo širenje zaraze kao i sve one koji su dolazili u kontakt sa korisnicima.

Podsetio je da je Grad održao sastanak sa Udruženjem privatnih domova za stare, da su ih spojili sa direktorima domova zdravlja i uspostavili proceduru da ukoliko se pojavi neki slučaj, odmah kontaktiraju kovid ambulante.

- Naloženo je da se izvrši dezinfekcija oko i unutar tih domova za stare - kazao je Nikodijević.

Govoreći o privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu, Nikodijević je kazao da su tamo već primljeni prvi pacijenti, a da su neki već i otpušteni kućama.

- Očekujemo da će sve privremene bolnice koje smo pripremili služiti samo kao predostrožnost i da neće biti popunjene, kao i da će se građani pridržavati mera koje su propisane - naveo je.

Kako kaže, Štark arena je spremna sa 350 ležajeva, a može da se postavi ukupno 1.500 ležajeva.

I ostale privremene bolnice su spremne, kazao je predsednik gradskog parlamenta i ponovio da su na 24 lokacije u gradu obezbeđeni kanisteri sa sredstvom za dezinfekciju ulaza i unutrašnjosti stambenih zgrada, koje građani mogu da preuzmu.

- Svako može da natoči za svoje potrebe. Ovo sredstvo je apsolutno bezbedno za rukovanje kada su građani u pitanju. To mogu raditi građani, a JKP "Gradsko stambeno" u okviru svog redovnog programa održava ulaze u zgradama sa kojima je potpisan ugovor - istakao je Nikodijević.

Kako je naglasio, Zavod za biocide dnevno tretira 60.000 kvadrata zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kao i svuda gde je potrebno.

Prema njegovim rečima, pojačane su i koridorske linije gradskog prevoza i to se menja zavisno od toga koliko su opterećene.

U tom smislu, navodi da je jutros na ulice izašlo 261 vozilo na 34 koridorske linije.

- U toku dana pratimo broj putnika u autobusima jer poštujemo odluku Republičkog štaba da u vozila, zbog bezbednosti, ne može da uđe veliki broj putnika. U autobuse mogu da uđu samo zdravstveni radnici sa licencama, pripadnici MUP-a ili građani koji imaju plaćenu busplus karticu i radni nalog - kazao je Nikodijević.

Dodaje da se to kontroliše i poštuje i ističe da su uvedene dve nove linije.

Navodi i da velika većina građana poštuje propisana pravila i dodaje da svojim neodgovornim ponašanjem manjina ugrožava sve druge koji poštuju pravila i upustva vlasti i epidemiologa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading