Vesić: Nakon Pobednika sledi sređivanje spomenika knezu Mihailu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.03.2020

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da sutra počinju radovi na čišćenju, restauraciji i konzervaciji spomenika knezu Mihailu na Trgu Republike.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

- To je još jedan spomenik koji ćemo restaurirati u centru grada. Nakon Spomenika zahvalnosti Francuskoj, koji je prošle godine potpuno restauriran i vraćen na svoj postament, i Pobednika, koji je uspešno restauriran pre nekoliko nedelja, došao je na red i jedan od naših najpoznatijih spomenika - rekao je Vesić za Tanjug.

On je naveo da vrednost svih radova iznosi 3,7 miliona dinara bez PDV-a, i najavio da će radovi će biti završeni 1. maja.

- Za majske praznike ćemo imati i potpuno restauriran spomenik na sređenom Trgu Republike - istakao je Vesić.

Spomenik, koji čini figura kneza Mihaila na konju, nalazi se na Trgu Republike od 1882. godine, a radio ga je poznati italijanski skulptor Enriko Paci, dok su reljefi rađeni prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića.

Vesić je ukazao da je spomenik od postavljanja svega dva puta sređivan - konzerviran 1986. godine i čišćen 1995. godine.

- Od tada je prošlo 25 godina i sada je došlo vreme da se i on sredi - rekao je Vesić.

On je pojasnio da, za razliku od Pobednika, spomenik na Trgu prilikom restauracije neće biti skinut sa postamenta.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Spomenik knezu Mihailu

Tako će sutra oko spomenika biti podignuta ograda, mermerni postament biće zaštićen i zatim će se postaviti odgovarajuća skela.

- Biće uklonjeni nataloženi otpaci iz okruženja i sa površine prašina. Zatim će uslediti pranje spomenika demineralizovanom vodom i odgovarajućim rastvorima. Biće i premazan zaštitnim bojama, koje će ga zaštiti od novog korodiranja - objasnio je Vesić.

On je dodao da na spomeniku ima oštećenja od metaka, jer su se na Trgu Republike vodile borbe za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, što će, kaže, takođe biti sanirano.

Prema njegovim rečima, u okviru kamenorezačkih radova izvršiće se oblaganje bordura žardinjera na postamentu spomenika, kako bi se dobio prvobitan izgled, sa uklapanjem u postojeće stanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading