Vesić o merama za borbu protiv zagađenja: Najvažniji metro i monitoring

Autor: Republika

Vesti

24.01.2020

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kao najvažnije od 43 mere za borbu protiv zagađenja vazduha u prestonici ističe izgradnju metroa i beogradske železnice, odnosno BG-voza i povećanje monitoringa i obaveštavanje građana.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

Vesić je u gostovanju u Beogradskoj hronici RTS rekao da će za sprovođenje petogodišnjeg plana za smanjenje aero-zagađenja biti potrebno 6,5 milijardi evra, a da će Gradu Beogradu pomoći država i privatni partneri.

Prema njegovim rečima, konkretne mere su podeljene u sedam oblasti: saobraćaj, energetska efikasnost, set mera za zeleniji Beograd, koncentrisanje industrije u privrednim zonama, komunalna higijena i obaveštavanje građana i pojačani monitoring.

Kada je reč o saobraćaju, Vesić kaže da Beograd neće više kupiti nijedno dizel-vozilo, već samo vozila na komprimovani prirodni gas, hibridna i električna vozila.

- U Beogradu imamo 740.000 vozila, 540.000 automobila, što je 90.000 automobila više nego pre šest godina. Na ulicama je 657 autobusa, 129 tramvaja, 80 trolejbusa i pet elektro-autobusa - naveo je Vesić.

On je rekao da su prošle godine kupljena 244 autobusa sa "evro 6" motorima, čime su zamenjena vozila sa "evro 3" i "evro 2" motorima i dodao da je doneta odluka da Beograd u narednih godinu dana kupi 200 autobusa na prirodni gas, a od 2021. do 2025. po 80 autobusa godišnje.

 

 

- To znači da ćemo za pet godina imati 520 autobusa na gas, a za sedam godina neće biti autobusa na dizel, što će značajno doprineti smanjenju zagađenja" -rekao je Vesić i napomenuo da cu biti izdvojeno 34 miliona evra kako bi gradska preduzeća kupila nova vozila na gas.

On je najavio da će se, gde god je moguće, graditi toplovodni i gasni sistem i podsticati prelazak na ovakav sistem grejanja.

Naveo je da u odžačarskom sistemu u Beogradu ima 300.000 kotlarnica, a da će Grad uložiti 35 miliona evra za gašenje kotlarnica u javnim preduzećima.

- Smanjiće se participacija i otplaćivaće se na više godina, a sa Vladom ćemo dogovoriti subvencije da bi građani mogli bez naknade da se priključe na gasnu ili toplovodnu mrežu - rekao je zamenik gradonačelnika.

Najavio je i da će biti izgrađeno 306 kilometara toplovodne mreže i 250 kilometara gasne mreže.

Istakao je i da će izgradnjom toplovoda Obrenovac-Beograd, sva topla vode iz TENT-a ići u grejanje umesto da se prosipa u Savu.

Dodao je da će se korišćenjem tople vode uštedeti 40 miliona evra na kupovinu gasa, a da će se za grejanje koristiti i gas sa Vinče.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kiki

24.01.2020 22:56

Srbija nema pare za metro. Ako Beograd ima neka pravi.