BEOGRAĐANI, PAZITE! Bulevarom haraju lopovi, OVAKO deluju!

Autor: politika.rs

Vesti

21.01.2020

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet do deset mladića već tri, četiri godine uglavnom na potezu od Resavske do Vukovog spomenika i naročito kada su gužve glumi prolaznike koji opušteno ćaskaju i tom prilikom kradu novčanike, naočare za sunce, telefone...

- Jednom su pokušali dok sam ulazio u market. Jednom kada sam se spuštao u podzemni prolaz kod Vukovog spomenika. Tada sam ih primetio i nisu uspeli da me odžepare. Ali jesu dva puta u kratkom roku na trotoaru i to gotovo na istoj deonici u Bulevaru kralja Aleksandra. Tada sam ostao bez novčanika i naočara za sunce, a da nisam osetio da mi neko otvara torbicu. Te džeparoše viđam skoro svaki dan, a čini mi se da su naročito postali aktivni u poslednje vreme - navodi sugrađanin Miloš Tomić koji se našem listu, kako kaže, javio da bi i druge Beograđane upozorio na grupu iskusnih džeparoša koja već tri, četiri godine svakodnevno hara centrom grada, a naročito Bulevarom kralja Aleksandra.

- Nekada su u grupicama četvorica, petorica, ali poslednjih večeri ih ima desetak. Uvek su lepo odeveni, reklo bi se fini mladići, naoko tinejdžeri, koji u prolazu ćaskaju i zaobilaze gužvu na trotoaru u Bulevaru - ukazuje Tomić.

Uglavnom haraju na potezu od Resavske do Vukovog spomenika, odnosno na trasi nekoliko prometnih stajališta javnog prevoza.

- Rade tako što prvo krenu zajedno, a onda se deo njih odvoji u jednom smeru i merka jednu žrtvu, a drugi deo zaostaje iza pa se naknadno približi ili vreba nekog drugog koga će odžepariti. To rade tako profesionalno da čovek ne oseti ni da su mu prišli niti da je ostao bez novčanika ili naočara za sunce. Ja sam samo jednom od četiri situacije, u kojima su se na mene nameračili, osetio da neko otvara torbicu i to zato što sam skrenuo ka ulazu u market, a oni to očigledno nisu očekivali pa su odustali i pobegli - priseća se Tomić.

Na pitanje kako zna da je reč o istoj grupi, uzvraća da otkako je imao četiri neprijatna iskustva, otvorio je četvore oči.

- Pre neko veče sam ih uočio kada su počeli, kao spontano, da okružuju stariju zamišljenu gospođu sa torbom na ramenima. Pošto je deo njih već bio u njenoj blizini, rešio sam da ih pratim. Tu nameru su mi pokvarila ostala četvorica, petorica koji su bili nešto dalje iza mene jer su primetili da sam spazio njihove drugare u akciji. Onako nervozni, govorili su na romskom, a opsovali su me na srpskom. Onda sam zastao, kako bi me obišli, i kada su se malo udaljili nastavio sam da ih pratim. Naravno, i to su primetili pa su na raskrsnici kod Pravnog fakulteta uleteli u tramvaj u Beogradskoj ulici - priseća se Tomić.

Foto: twitter.com/Beograd uživo

Da je grupa mladih džeparoša ozbiljan problem potvrdili su i drugi sugrađani sa kojima smo juče u toku obilaska Bulevara porazgovarali. Neki od njih su se požalili ili da su imali ovo neprijatno iskustvo ili da znaju osobe koje su bile žrtve ovih džeparoša.

- Prijateljica mi se nedavno požalila da je shvatila šta joj se desilo kada je ušla u pekaru prekoputa studentskog doma na Bulevaru. Žena je htela da plati pecivo i tada je uočila da joj nema novčanika. Pomislila je da ga je zaboravila u butiku gde je neposredno pre toga kupila cipele, ali joj je ubrzo prošlo kroz glavu da uopšte nije vadila novčanik, već da je dala karticu koja je bila van njega. Tad joj je bilo jasno šta se desilo - navela je sugrađanka Milica Zdravković.

Posle svega, poruka svima koji ne mogu da zaobiđu Bulevar na putu do posla, fakulteta ili kuće – držite tašne i torbice čvrsto uz sebe sa rajsferšlusom okrenutom u pravcu hoda. Ako imate nešto u džepovima, rukom pritisnite džep.

I najbitnije od svega – ukoliko primetite naglo stvaranje gužve oko sebe na potezu od Ruzveltove do Vukovog spomenika, pripazite. Velika je šansa da su to upravo mladići koji glume opuštene prolaznike. Jer, dok neko stigne da ih primeti, njihovi opušteni, neprimetni prsti verovatno su već odradili svoje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading