NOVA SLIKA BEOGRADA! Gradski arhitekta otkriva: Ovo su najveći projekti u 2020. godini

Autor:

Vesti

31.12.2019

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Stojčić, gradski arhitekta, najavljuje za Srpski telegraf šta će sve Beograd dobiti u 2020, kao i koji će veliki radovi biti započeti u ovoj godini. Poručuje i da gradski čelnici žele da svi građani Beograda imaju podjednake uslove za život, zbog čega će se ozbiljno pozabaviti i svim neurbanizovanim delovima grada.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ

Beograd dobija novi sjaj u 2020. godini

Lepa vest za sve građane prestonice je i da će Beograd dobiti dodatnih 12 odsto prostora pod šumama.

Stojčić je za Srpski telegraf naglasio da je cilj da u naredne tri godine ceo grad bude pokriven planovima detaljne regulacije, odnosno celo građevinsko područje.

- Za građane to znači da će na svakoj parceli koja je u njihovom vlasništvu u Beogradu znati, pre svega, šta mogu da grade, kao i da u materijalnom smislu raspolažu tim parcelama.

Najveći problem je, ističe, urbanizacija nelegalnih naselja, gde je veliki problem izgradnja infrastrukture.

 

 

NAJVEĆI PODUHVATI U 2020.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Linijski park

1. Linijski park

Jedan od najznačajnijih javnih projekata je linijski park u dužini od 4,5 kilometra, od Beton hale do Pančevačkog mosta.

- To će potpuno transformisati tu lokaciju, a nameravamo da ubacimo i mnoštvo rekreativnih i kulturnih sadržaja, kao i nekoliko turističkih punktova na tom potezu. Taj projekat će raditi 10 timova, podeljenih u 10 sektora, a biraćemo ih na konkursu koji smo ograničili tako da starost kandidata ne bude iznad 40 godina kako bismo mladim ljudima dali šansu.

Gde će sve biti završeni radovi

  • Bulevar Patrijarha Pavla
  • raskrsnica Džordža Vašingtona i Cara Dušana
  • Savski park uz Karađorđevu ulicu
  • biće izgrađeno još nekoliko saobraćajnica u okviru Beograda na vodi
RepublikaFoto: Promo foto
Beograd na vodi
  • rekonstrukcija Ulice Strahinjića Bana
  • rekonstrukcija Palmotićeve ulice
  • izgradnja osam fontana i pjaceta u centralnoj zoni grada
  • uređenje šetališta u novobeogradskim blokovima 44, 45 i 70
  • uređenje Zemunskog keja, od hotela "Jugoslavija", pa skroz do kraja
RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Trg Nikole Pašića

2. Trg Nikole Pašića

Tokom ove godine biće rekonstruisan Trg Nikole Pašića. Kako po prvonagrađenom rešenju sa konkursa nije predviđeno zadržavanje postojeće fontane, jedino će to biti izmenjeno. Naime, na sugestiju građana smo se dogovorili sa autorima da prilagode budući izgled fontane trenutnom izgledu. Svakako će biti upotrebljivija, u smislu da će ljudi moći da sede oko nje i slično, ali će ostati u istom duhu.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Savski trg

3. Savski trg

Tu će biti uređena zgrada bivše Železničke stanice i biće postavljena skulptura Stefana Nemanje. Važno je napomenuti da, iako je u pitanju veliki obuhvat radova, neće biti zaustavljanja saobraćaja s obzirom na to da će se najpre izgraditi obodna kružna saobraćajnica koja obilazi Savski trg, a tek onda će se početi sa radovima na samom trgu.

 

 

RepublikaFoto: Grad Beograd
Plato Raše Popova

4. Plato Raše Popova

Plato Raše Popova u Ulici 27. marta konačno će dobiti novo ruho. Tu nameravamo da napravimo jedan lep urbani džep, koji će služiti ne samo stanovnicima okolnih zgrada već i drugim ljudima koje tuda put nanese. Biće pametnih klupa i žardinjera sa visokim zelenilom.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading