NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA U BEOGRADU: Čajanka sa kraljicom Natalijom

Autor:

Vesti

10.12.2019

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Program "Čajanka sa kraljicom Natalijom" biće organizovan svake nedelje od 16 do 17 sati u beogradskom muzeju "Dom Jevrema Grujića". Vođene turističe ture biće organizovane na srpskom i engleskom jeziku, a svim posetiocima će biti serviran čaj, kafa i omiljena torta kraljice Natalije po originalnom receptu iz 1888. godine.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kustos muzeja Ružica Opačić kazala je da će posetioci tokom posete muzeju biti u prilici da čuju najlepše priče iz života kraljice Natalije Obrenović koju će u kostimu dočarati kustos Nevena Ostojić.

- Želimo da posetiocima muzeja prenesemo atmosferu i običaje iz vremena kada je kraljica Natalija rado, bez najave i pratnje dolazila u Dom Jevrema Grujića. Naučićemo posetioce pravilima i tajnama lepog ponašanja u visokom društvu tog doba, a čaj ćemo služiti po engleskom protokolu na isti način na koji se služio kraljici kada je dolazila u kuću u kojoj se sada nalazi muzej - kazala je Opačić.

Program se radi u saradnji "Doma Jevrema Grujića" i Turističke organizacije Beograda, pa je direktor ove organizacije Miodrag Popović naglasio da je reč o otkrivanju sopstvene istorije i tradicije.

- Na taj način naš grad postaje zanimljiviji svim turistima posebno gostima iz inostranstva. Kraljica Natalija predstavlja jednu od najznačajnijih ličnosti naše novije istorije. Ona je bila žena velikog ugleda i uticaja na politički život ondašnje Srbije. Posetioci muzeja upoznaće običaje i moral onog vremena koji je podrazumevao predanost sopstvenom narodu i porodici. Mi iz toga možemo mnogo da naučimo danas - kazao je Popović i dodao da je "Dom Jevrema Grujića" riznica naše tradicije.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Ovo je inače prvi privatni muzej u Beogradu koji radi od septembra 2015. i do marta posetioci mogu da uživaju u "Kraljevskim portretima" vrhunskih srpskih slikara. Kako je Jevrem Grujić svojevremeno bio prijatelj  sa obe kraljevske porodice, pod istim krovom su se našli porteti Obrenovića i Karađorđevića, koji su svako na svoj način i u svoje vreme uticali na stvaranje moderne srpske države.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading