HLADAN TUŠ: Uzeće milijardu, a niko da objasni veće račune za Infostan

Autor:

Vesti

09.11.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veći računi "Infostana"! Ovo preduzeće "obradovalo" je Beograđane uvećanim računima za oktobar za 130,68 dinara (sa PDV), i to na ime nove usluge "pogonska spremnost sistema", koja je uvedena u okviru stavke "hladna voda". Iako na prvi pogled to možda i ne deluje mnogo, kada se ova suma pomnoži sa 700.000 domaćinstava, koliko ih ima u Beogradu, dolazi se do impozantne svote od 91 milion dinara mesečno, odnosno nešto više od milijardu godišnje. Ova stavka obračunava se bez obzira na količinu utrošene vode.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

- Ovo je strašno. Već jedva skrpim da platim račune od moje male penzije, a sad još i to. I šta je uopšte ta stavka za vodu, ništa ja tu ne razumem, osim da treba da plaćam više - besna je bila naša starija sugrađanka.

Na pitanje da nam pojasne šta je "pogonska spremnost sistema" iz JKP "Infostan" su nam poslali šturo saopštenje u kom se navodi da je poskupljenje odobreno na nivou Skupštine grada Beograda.

Foto: Srpski telegraf
Račun iz Infostana

Nadležni iz gradske uprave, kako su navodi, dali su saglasnost o uvođenju ove stavke, koju je predložilo preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija", a koja će biti uračunata u cenu za isporučenu vodu bez obzira na potrošnju.

Foto: Srpski telegraf
Obrazloženje poskupljenja

Milorad Marković (69), penzioner

Ne želim da kritikujem ako će to poskupljenje doprineti boljim uslovima života. Sve što se radi kako bi se komfornije živelo i od čega svi imamo koristi ja podržavam. Ali ako to bude tek onako, onda nije u redu

Dejan Ćakić (57), službenik

Za mene je to prihvatljivo poskupljenje i nemam ništa protiv. Ako od toga dobijemo bolju i kvalitetniju uslugu, onda i treba da se plati

Vladimir Novaković (50), ekonomista

Nemam pojma, nisam čuo za poskupljenje. Iskreno, kod mene u kući sve račune plaća žena, tako da i ne znam da li je i šta poskupelo. Ja samo dajem pare, ona plaća

Snežana Jaćović (54), trener

Ogorčena sam, šta drugo da kažem. Nema kraja ovim poskupljenjima. Ali ko mene pita, moram da platim i ćutim

- Cena za pogonsku spremnost sistema je visina naknade u fiksnom iznosu za održavanje i ispiranje distributivnog sistema vodovodne mreže, koju utvrđuje javno komunalno preduzeće koje vrši prečišćavanje i distribuciju vode uz saglasnost osnivača. Korisnik vode dužan je da komunalnom preduzeću plaća cenu za isporučenu vodu, koju čine zbir cene vode i cene za pogonsku spremnost sistema - kažu u "Infostanu".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Djetic

09.11.2019 17:22

Jel hoce da kazu da se do sada cevi nisu ispirale ili je ovo samo jos jedan od haraca?