Vesić: Deca trebaju od malena da nauče da recikliraju

Autor: Beoinfo, Republika

Vesti

07.11.2019

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u Osnovnoj školi "Pavle Savić" na Mirijevu početku akcije "Reciprosaurusi", koja za cilj ima podizanje svesti kod dece za separacijom i reciklažom otpada.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Goran Vesić

Događaju su prisustvovli direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić, predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović i direktor OŠ "Pavle Savić" Milan Krstić, kao i učenici prvih razreda.  

Vesić je podsetio da je nova akcija JKP "Gradska čistoća" krenula iz najveće škole na teritoriji Beograda, koja ima oko 1.900 učenika. Takođe, i iz škole koja je u celoj Srbiji upisala najviše đaka prvaka, tačnije njih 310 u 11 odelenja, precizirao je Vesić.  

On je podsetio da je nova akcija pod nazivom "Reciprosaurusi" namenjena deci, pre svega prvacima. 

– U okviru prve faze projekta, u 30 škola na teritoriji opština Zvezdrara i Vračar biće postavljene kante za separaciju i kasnije recikliranje otpada. Cilj je da deca od prvog razreda uče da odvajaju papirni, metalni, stakleni i druge vrste otpada – ukazao je zamenik gradonačelnika. 

On je istakao da će taj otpad preuzimati „Gradska čistoća”, koja će zauzvrat plaćati školama tu uslugu, od čega će škole kupovati nastavna učila i druge neophodne stvari. 

– Najvažnije je da ćemo ovom akcijom i predstavom, koje je pripremilo naše preduzeće „Gradska čistoća”, omogućiti deci da nauče koliko je važno čuvati životnu sredinu, koliko je važno odvajati otpad i koliko je važno reciklirati otpad – naveo je Vesić.

On je podsetio da se u Srbiji reciklira svega tri procenta otpada. 

Foto: facebook.com/Goran Vesić

– To je jako malo i posao je Grada Beograda i "Gradske čistoće" da toga bude mnogo više. U ovom trenutku na teritoriji grada ima 171 kontejner na 57 lokacija koje se bave reciklažom. Cilj je da u budućnosti postavimo dodatnih 57 reciklažnih ostrva – zaključio je zamenik gradonačelnika. 

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić ponovio je da se trenutno ovaj program sprovodi u osnovnim školama u opštinama Zvezdara i Vračar, i najavio da će do početka sledeće godine zaživeti u svih osam beogradskih opština na kojima posluje to preduzeće. 

– Veoma je važno da pošaljemo poruku koliko je reciklaža otpada bitna za očuvanje životne sredine. Na kraju školske godine, najuspešnije škole u separaciji otpada dobiće vredne nagrade sa titulom "Naj eko-škola u gradu" – istakao je Popadić.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading