Od jutros 6 JAKO zagađenih gradova u Srbiji! Savet stručnjaka: Ne dišite duboko!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.10.2019

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je jutros bio "jako zagađen" u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice.

Foto: Ilustracija

To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta Agencija. Takođe, prema podacima sa sajta Air Visual, Beograd je danas u jednom trenutku bio najzagađeniji grad na svetu!

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže za RTS da se automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica od 10 i 2,5 mikrona. Njihova koncentracija se, kaže, menja iz minuta u minut.

U Srbiji veliki problem predstavlja kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

Više razloga za jako zagađen vazduh

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže da se automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica od 10 i 2,5 mikrona.

Njihova koncetracija se, kaže, menja iz minuta u minut.

RepublikaFoto: pixabay.com

U Srbiji veliki problem predstavlja kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

Rešenje je da se radi na smanjenju korišćenja ložionika, kotlova, "smederevaca" koji Evropi ne bi mogli "ni da primirišu", rekao je Jovanović.

I meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine su doprineli ovakvim podacima. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka kada će doći do drastične promene vremena. Vetar bi trebalo da nam pročisti vazduh.

 

Rešenje je da se radi na smanjenju korišćenja ložionika, kotlova, "smederevaca" koji Evropi ne bi mogli "ni da primirišu", rekao je Jovanović.

I meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine su doprineli ovakvim podacima. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka kada će doći do drastične promene vremena, a i vetar bi trebalo da doprinese pročišćenju vazduha.

Juče ali i danas, čini se, oboramo sve rekorde kada je zagađenje vazduha u pitanju, jer je srpska prestonica na listi pvog najzagađenijeg grada. Iako se podaci o štetnim materijama u vazduhu menjaju iz sata u sat, nesalavnu titulu zadržali smo tokom celog jučerašnjeg dana, govore podaci sa sajta "Air Visual".

Statistika sa pomenutog sajta rano jutros Beograd je pozicionirala na drugo mesto, a za samo sat vremena prestonica je ponovo postala neslavni rekordrer po zagađenosti vazduha i ostavila iza sebe gradove u Indiji i Pakistanu.

Ne dišite duboko!

Zdravstvene tegobe zbog zagađeno vazduha se tada mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, piše RTS.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

RepublikaFoto: pixabay.com

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Dr Snežana Rsovac pedijatar pulmolog u Tiršovoj navodi da poslednjih desetak dana imaju veći broj prijema pacijenata sa respiratornim infekcijama. To, kaže, nije samo sezonski već je i posledica aerozagađenja.

Što se tiče regiona, u stopu nas prati Sarajevo koje je na četvroj poziciji, a i Skoplje se nalazi na listi od 10 najzagađenijih gradova u svetu.

Da se ovih dana drastićno "teže diše" potvrđuju i podaci iz domaćih izvora. Naime, prema monitoringu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, Beograd, Pančevo, Novi Sad, Subotica, Valjevo i Niš označeni na sajtu agencije ljubičastom bojom, što je oznaka za "jako zagađen" vazduh, peti poslednji stepen zagađenosti!

Rekordna koncentrancija suspendovanih PM10 čestica, čak 346, izmerena je noćas u 1 sat posle ponoći na mernoj stanici "Starčevo" u Pančevu, što je do sad nezabeležena cifra. Primera radi, juče ujutru na ovoj mernoj stanici bilo je za 100 manje PM10 čestica.

Što se tiče prestonice, svakako da bi boravak u centru grada trebalo izbegavati u najširem luku, a najlošiji vazduh udiše se u opštinama Stari Grad i Novi Beograd, govore podaci sa sajta Agencije za žaštitu životne sredine. Za nijansu optimističnija statistika beleži se na mernoj stanici Mostar, dok na na ostale dva merna mesta trenutno ne postoje podaci o suspendovanim PM10 česticama.

Slične podatke kao i Agencija za zaštitu životne sredine danas je izneo i sajt "Beoeko", koji je napravljen zajedničkim snagama od strane Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje. Na njemu je jutros u 10.00 časova stajalo crveno upozorenje što znači da je vazduh u prestonici zagađen.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Beograd najzagađeniji na svetu

Ugoržena deca

Najveći problem predstavljaju PM-10 partikule koje su sastavljene od smoga, čađi i teških metala. Upravo te čestice utiču na razvoj pluća kod dece, koja se razvijaju do njihove sedme godine.

- Deca onda imaju sklonosti ka bolestima, od iritacije nosa, sluzokože, gornjih disajnih puteva do donjih disajnih puteva. Ne samo da stradaju pluća i vazdušni putevi, već trpi i kardio-vaskularni sistem. To utiče čak i na reproduktivno zdravlje i smanjenu sposobnost spermatozoida da se kreću rekla je dr Rsovac za RTS.

Vozačima je preporučila da "više koriste noge" – to je dobro ne samo za kvalitet vazduha, već i za kardiovaskularni sistem.

Na pitanje mogu li maske da pomognu, dr Rsovac kaže da PM-10 prodire i kroz masku, ali da može malo da se smanji iritacija disajnih puteva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading