I DANAS DIŠEMO NA ŠKRGE! Beograd opet na 1. mestu najzagađenijih gradova, svetski mediji bruje o tome

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

26.10.2019

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima sajta Airvisual.com za dan 26. oktobar, Beograd se nalazi na prvom mestu po zagađenosti u crvenoj zoni sa 184 jedinice. To, prema ovom sajtu, znači da je vazduh nezdrav, a prikazan je osobom koja na licu nosi masku

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Danima se u Beogradu teško diše, magla dočekuje Beograđane svako jutro i veče, a srpska prestonica danas se ponovo našla na neslavnom prvom mestu po zagađenju vazduha u svetu, prema sajtu Airvisual.com. Već nekoliko dana Beograd se nalazi među 10 najzagađenijih gradova na svetu, ako gledamo rezultate na spomenutom sajtu, a na prvom mestu bio je i pre šest dana, 20. oktobra. Sa druge strane, na sajtu Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje piše da je vazduh u Beogradu danas prihvatljiv.

Prema podacima sajta Airvisual.com za dan 26. oktobar, Beograd se nalazi na prvom mestu po zagađenosti u crvenoj zoni sa 184 jedinice. To, prema ovom sajtu, znači da je vazduh nezdrav, a prikazan je osobom koja na licu nosi masku.

U istoj zoni, koja označava najjače zagađenje, na drugom mestu našlo se Sarajevo, čiji stepen zagađenja iznosi 175.

Dalje slede Lahore (Pakistan), Delhi (Indija), Hanoj (Vijetnam), Krakov (Poljska), Peking (Kina), Daka (Bangladeš), Guangdžou (Kina).

Na 10. mestu je Džakarta (Indonezija), sa 143 jedinice, što spada u narandžastu zonu, tj. nezdravo je za osetljive osobe.

Sa druge strane, na sajtu Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje piše da je na današnji dan kvalitet vazduha u Beogradu prihvatljiv. Prema ovom sajtu, Beograd se nalazi u narandžastoj zoni, ali bez preciznih podataka o meri zagađenja.

RepublikaFoto: printskrin/airvisual.com
Podaci o vazduhu u Beogradu

Da podsetimo, prema tom sajtu, kvalitet se ocenjuje kao odličan - zelena zona, dobar - žuta, prihvatljiv - narandžasta, zagađen - crvena i jako zagađen - ljubičasta.

Nesrećni dečak ima narandžasto lice, uz koje stoje preporuke i uticaj kvaliteta vazduha na zdravlje. Navodi se da se kod osetljivih grupa u populaciji mogu javiti određene zdravstvene tegobe (najčešće pogošanje već postojećeg oboljenja), ali se ne očekuju efekti na zdravlje zdravih osoba. Osetljive grupe su sledeće: stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Dalje se navode preporuke za ponašanje stanovništva za osetljive grupe - može se boraviti napolju, ali pratiti eventualnu pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora kod osoba sa oboljenjima srca. Ukoliko se jave ovi simptomi, skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti u spoljašnjoj sredini, a ako se simptomi zadrže i nakon preduzimanja ovih mera, obratiti se svom lekaru.

Foto: printskrin/airvisual.com

Koliko je vazduh u Beogradu zagađen pisali su i strani mediji, navodeći da je on među najzagađenijim gradovima na svetu.

Tako je Rojters u četvrtak, 24. oktobra objavio vest sa naslovom: "Beograd se pridružio najzagađenijim gradovima na svetu, dok farmeri pale polja".

Uprkos vedrom nebu i suncu, navodi Rojters, stanovnici srpske prestonice ove nedelje udišu oštar vazduh, boreći se da dišu u gradu u kojem su se očitavanja zagađenja vazduha približila onim u Pekingu, Delhiju, Lahoru i Karačiju.

Kako piše Rojters, Beograd je u četvrtak bio na 16. mestu gradova po zagađenju, prema sajtu Airvisual.com, koji prikuplja podatke sa zemaljskih senzora širom sveta.

Dan ranije, u sredu, Beograd je bio na petom mestu.

Neposredno izvan centra grada gomilao se dim sa mnogih polja koja su zapaljena od strane farmera koji spaljuju korov i stabljike kukuruza zbog opšteg uverenja da je to korisno za tlo. Tome su dodata i isparenja starijih dizel automobila, kućnog grejanja, industrije i otvorenih jama uglja kako bi stvorili otrovnu maglu koja lebdi nad gradom od dva miliona, piše Rojters.

RepublikaFoto: pixabay.com

I Rojters je preneo da je Beograd među najzagađenijim gradovima Printskrin: reuters.com

U četvrtak je zagađenje bilo posebno loše u istorijskom delu Beograda koji pati od hroničnog zastoja u saobraćaju i na periferiji - pogođen dimom iz zapaljenih polja.

Delovi grada koji gledaju na ušće reka Save i Dunava međutim uživali su u predahu, koji je donesen svežim vetrom.

I dok mediji, domaći i strani, danima prenose podatke sa svetskog sajta o zagađenosti, prema kojem je obavezno nošenje maske, nadležni govore da je "vazduh prihvatljiv".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading