Grad staje na put bespravnoj gradnji! Od početaka primene novog zakona srušeno 15 ilegalnih objekata

Autor: Tanjug

Vesti

28.09.2019

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji, novembra 2018. godine, kada je nadležnost sa opština prešla na gradsku građevinsku inspekciju, u Beogradu je srušeno 15 bespravno građenih objekata ukupne površine oko 20.000 kvadratnih metara", izjavila je Tanjugu gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Navela je da je to daleko više nego isti period prethodne godine, ali i više nego prethodnih decenija što, istakla je, jasno govori da sadašnja gradska vlast ima jasnu političku volju da stane na put bespravnoj gradnji.

- To se i vidi na terenu. Imamo veliku pomoć od strane drugih institucija i organa u vidu obezbeđivanja sredstava i opremanja inspekcije, kao i odličnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima što je jako važno u ovim postupcima - rekla je Božović.

Među bespravno građenim objektima koji su porušeni je, kaže, bilo i poslovnih i stambenih objekata, ali i dodaje da se građevinska inspekcija ne vodi kriterijumom namene objekta, već pre svega time da je izgrađen u skladu sa zakonom i važećim propisima ili mimo toga.

 

 

Osnovni kriterijum kojim se vodi inspekcija je, ističe Božović, zaštita javnog interesa, bezbednost građana i dece i uklanjanje objekata sa javnih površina.

Podsetila je da postoji čitav set kazni za bespravnu gradnju, od inspekcijskih mera koje se ogledaju u obustavi izvođenja radova, stavljanju trake odnosno zatvaranju gradilišta i u krajnjoj instanci uklanjanju objekata do podnošenja krivičnih i drugih kaznenih prijava.

- Od početka primene novog zakona mi smo zatvorili više od 350 bespravnih gradilišta. Podneto je više od 300 krivičnih i drugih kaznenih prijava za delo građenje bez građevinske dozvole i po našim saznanjima do sada je pravosnažno osuđeno oko 100 lica - precizirala je Božović.

Govoreći o tome koje mere Grad preduzima u cilju sprečavanja divlje gradnje, rekla je da se kontrolišu sva gradilišta i da, ukoliko se utvrdi da dolazi do neslaganja, odstupanja od građenja inspektor preduzima sve zakonom predviđene mere u zakonom predviđenim rokovima, kao što je zatvaranje gradilišta i u krajnjoj instanci uklanjanje bespravnog objekta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading