Na Trgu republike postavljen je najkvalitetniji kamen

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.09.2019

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U projektu uređenja prešačke zone u centru grada korišćen je kamen "jablanički Gabro", koji je korišćen u izgradnji Knez Mihailove i poprečnih ulica, a koji je najkvalitetniji u regionu, kaže arhitekta, savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Siniša Temerinski.

RepublikaFoto: youtube.com/Asteriks
Trg republike

To je, kaže, kamen koji je i kralj Aleksandar Karađorđević izabrao za Spomenik Neznanom junaku na Avali, jer je bio najbolji kamen u Kraljevini Jugoslaviji, a taj kamen se i dalje koristi i korišćen je i za trotoare na Trgu Republike.

Kako kaže Temerinski, savremene beogradske arhitekte do pre 30 godina nisu imale iskustvo u radu sa kamenom, jer osim u Skadarliji ili nekoj pijaci koje su popločane kamenom, nije bilo drugih zastora osim asfalta.

Podseća da je pre 32 godine projektovana i izgrađena Knez Mihailova, pešacka ulica, što je tada, bila velika novost u Beogradu, a koju je projektovao čuveni arihitekta Branislav Jovin.

"Ta ulica je postavila visoke tehničke standarde koji se tiču kvaliteta ugrađenog materijala i načina postavljanja. Poštovanje tih visokih standarda nastavljeni su u daljem proširenju pešacke zone Čika Ljubine, Zmaj Jovine, svih poprečnih ulica u odnosu na Knez Mihailovu, sve do prosle godine kada je završen Obilćev venac", kaže Temerinski. On je dodao da je u svim tim projektima proširenja učestvovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulure, jer se radi o prostorno-kutlruno-istorijskoj celini Knez Mihailove ulice koja je kategorisana kao ulica od visokog značaja za Srbiju.

Ti standardi su, dodaje, nastavljeni upotrebom istog materijala.

- Još je 1987. godine izabran kamen - jablanički Gabro koji je bio najkvalitetniji kamen tada na području cele Jugoslavije i regiona, i nastavlja se njegovo korišćnje. Svi radovi na proširenju pešačke zone urađeni su kvalitetno, sa odličnim majstorima, tako da možemo očekivati da će, ako se poštuju standardi, sve biti kvatiteno i trajno - rekao je Temerinski.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading