Pobednik nakon više od 90 godina napušta Kalemegdan

Autor: Blic, Republika

Vesti

17.09.2019

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovi na restauraciji "Pobednika", jednog od najpoznatnijih simbola Beograda, uveliko su u toku, a građani su prethodnih dana zatekli vredne radnike u podnožju samog spomenika. Naime, od samog postavljanja spomenika 1928. godine do sada nije nikada restauriran, a na njemu se primećuju razna oštećenja, kao i to da je "Pobednik" blago nakrivljen.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Pobednik

Iz tog razloga, prvo će se raditi statička sanacija spomenika u cilju sprečavanja daljeg pomeranja, a kako su radnici pojasnili, u pitanju je učvršćivanje temelja, odnosno postavljanje šipova koji bi to dalje pomeranje i sprečili.

Trenutno je prostor oko spomenika ograđen, nekih desetak metara, tako da turisti kojih u Beogradu i na samom Kalemegdanu ima mnogo nisu u mogućnosti da priđu do ovog simbola srpske prestonice.

Ovi početni radovi bi trebalo da traju još mesec dana, nakon čega se planira "skidanje" skulpture i njena restauracija koju će izvršiti vajar Zoran Kuzmanović.

Planirano je da radovi budu završeni do marta 2020. godine

Sam spomenik podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading