Stižu 4 nova vrtića u Beogradu za 775 mališana

Autor: novosti.rs

Vesti

07.09.2019

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad počinje izgradnju četiri nova vrtića - u Novogradskoj ulici u Zemunu, na Bežanijskoj kosi, u Filmskom gradu i Obrenovcu, najavio je juče Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju izabrala je izvođače za projektovanje i gradnju, a ukupna vrednost koja će biti ugovorena za projektovanje i izgradnju sva četiri objekta je 775 miliona dinara bruto, a mesta će biti za 775 mališana.

Prema rečima Vesića, rok za izradu kompletne tehničke dokumentacije i izvođenje radova na pojedinačnim objektima je od 12 do 15 meseci, u zavisnosti od vrtića. On je podsetio da je Grad, početkom ove godine, doneo Program izgradnje objekata predškolskog obrazovanja, kojim je predviđena izgradnja montažnih vrtića na opštinama gde postoji potreba, kako bi se obezbedilo još mesta u obdaništima.

On je istakao da su prve četiri lokacije odabrane u saradnji sa opštinama i Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu, kao i zbog imovinskog statusa zemljišta i opremljenosti infrasturkturom. Objekti će biti izgrađeni tipski, po sistemu "ključ u ruke", što će omogućiti da po završetku izgradnje objekti budu potpuno opremljeni i spremni za upotrebu. Projektna rešenja će biti najefikasnija i najekonomičnija.

- Prostor za igru dece biće u unutrašnjosti parcele, dok će se prostorije za boravak mališana nalaziti u dvorišnom delu objekta, a prateći sadržaji prema ulici, kako bi se osigurala maksimalna bezbednost - rekao je Vesić. - Objekti će biti građeni od kvalitetnih i trajnih materijala, koji zadovoljavaju tražene norme i moraju biti ekološki ispravni i primenjivi na objektima u kojima borave deca.

MANJI MESEČNI RAČUNI

Vesić je dodao da je predviđena izgradnja 17 novih obdaništa i dodao da u vrtiće trenutno ide oko 70.000 dece, dok ih je pre samo pet godina bilo skoro duplo manje. On je istakao da roditelji plaćaju sada 5.500 dinara mesečno, dok je pre pet godina "račun" bio 9.500 dinara.

- Grad je već platio skoro dve milijarde dinara roditeljima kojima su nezakonito naplaćivane duplo skuplje naknade za boravak dece u vrtićima od 2008. do 2013. godine - rekao je Vesić. - I pored isplate obeštećenja roditeljima, po sudskim presudama, uspeva da gradi nove vrtiće.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading