Radojičić: U Beogradu ima 40-50 velikih divljih deponija koje su LEGLO ZARAZA

Autor: Beoinfo

Vesti

03.09.2019

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je jednu od najvećih "divljih" deponija u Beogradu, lociranu u Ripnju, čije je uklanjanje počelo danas. Kako je tom prilikom precizirao, na teritoriji grada deponija sličnih veličina ima između 40 i 50, a ovaj vid neodgovornog ponašanja pojedinaca nažalost traje već pola veka.

RepublikaFoto: BEOINFO
Zoran Radojičić na deponiji

– U ovoj godini "Gradska čistoća" je rešila problem odlaganja oko 7.500 kubnih metara otpada, a Grad Beograd je opredelio oko deset miliona dinara za ovaj rad. Kao odgovorno društvo moramo da se bavimo problemom "divljih" deponija i ekologijom, i to strateški dugoročnije. Vrlo je važno da se podigne svest i da građani partnerski sa Gradom Beogradom učestvuju u rešavanju ovog problema, s obzirom na prethodna iskustva kada se deponije očiste, a vrlo brzo se posle toga ponovo donese smeće i problem se ponavlja – rekao je gradonačelnik.

On je ukazao da su deponije izvor mogućih zaraza, ali i da se na ovakvim lokacijama proizvodi metan koji na direktan način utiče na stvaranje efekta staklene bašte i klimatske promene.

RepublikaFoto: BEOINFO

– Zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, "Gradskom čistoćom", "Zelenilom" i ostalim gradskim službama, u narednom periodu uložićemo veliki napor da krenemo u rešavanje problema "divljih" deponija. Osim što je važno da podignemo svest ljudi, takođe je važno da se kaznena politika sprovodi i da ljudi koji ne poštuju zakon budu kažnjeni. Jedino ćemo na taj način rešiti problem – naveo je Radojičić.

On je izrazio želju da Beograd bude čistiji i zdraviji, te da je ovo jedan od važnih zadataka u realizaciji tog cilja.

RepublikaFoto: BEOINFO

Gradonačelnik je poručio da će naredne nedelje zajedno sa saradnicima ponovo doći na ovu lokaciju, kako bi se uverio da je deponija uklonjena. U Ripnju, inače, živi više od 15.000 ljudi, te je ovo veoma značajno za njihovo zdravo okruženje jer naselje obiluje zelenilom, dodao je gradonačelnik.

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, direktor "Gradske čistoće" Marko Popadić i podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Sale

03.09.2019 11:30

A kada je u planu uklanjanje vojkanove divlje deponije u Kumodrazu?

Mire

03.09.2019 13:48

Bilo bi lepo kada bi doski u Kumodraz u Zemljoradnicku pa da vide sta je mega divlja deponija Vojkana Krstica i sta da radimo sa njom

Ela

03.09.2019 16:13

Ljudima treba nekako da proredi savest da ne bi stvarali te divlje deponije.

SAFARI

03.09.2019 20:01

Sigurna sam da ce se i ovaj problem resiti.