Beograd konačno dobio trg kakav zaslužuje

Autor:

Vesti

31.08.2019

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je svečano otvoren renovirani Trg republike. Nakon višemesečenog napora graditelja, ali i opstrukcija koje su pratile izvođenje ovog projekta, Beograd je dobio jedan moderan javni prostor u skladu sa savremenim tendencijama u svetskoj arhitekturi.

Foto: youtube.com/Asteriks
Renovirani Trg republike

Najpre da se podsetimo istorije. Mesto na kojem se danas nalazi Trg republike uopšte nije imalo prvobitnu nametnu. Nakon rušenja Stamobl kapije, prvi objekat koji je izgrađen na ovom mestu bila je zgrada Narodnog pozorišta 1868. godine, prema nacrtima arhitekte Aleksandra Bugarskog. Nakon izgrdnje zgrade Narodnog pozorišta trg dobija naziv "Pozorišni" i to ime zadržava se do kraja Drugog svetskog rata.

1882. godine postavljen je spomenik Knezu Mihailu, a ovaj prostor je poznat po tome što se iza spomenika nalazila čuvena kafana "Dardaneli" u kojoj su odsedali poznati umetnici.

1957. godine u okolini trga podignuta je poslednja zgrada koja je zaokružila ovaj javni prostor. To je bila zgrada osiguravajućeg društva "Riunione". Do kraja 1980 - ih godina Trg republike je dobio svoj konačan oblik kada su sazidane dve fontane i žardinjere.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
"Stari" Trg republike

Danas, nakon renoviranja ovaj javni prostor dobija potpunu funkciju trga. Da napomenemo, definicija trga podrazumeva da je to javni prostor koji se nalazi u "starom" delu grada i koji je namenjen okupljanju ljudi. Zbog ove funkcije "okupljanja" moderni trgovi u velikim gradovima Evrope nisu presecani fontanama i žardinjerima, jer otvoren prostor ima namenu da okupi ljude na jednom mestu koji će sprovoditi neku aktivnost: istorijsku, politički ili ekonomsku.

Na video snimku ispod možete videti kako su urađeni trgovi u čitavoj Evropi i kakva su arhitektonska rešenja primenjena. A ono što je nesumnjivo, jeste to da je Beograd dobio jedan reprezentativan trg po uzoru na najveće svetske gradove.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nedeljko

01.09.2019 00:25

prelepo,divota...