(FOTO) Hitno započete intervencije na Beogradskoj tvrđavi

Autor:

Vesti

05.08.2019

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog očuvanja kulturnog dobra od izuzetnog značaja i osiguravanja bezbednosti posetilaca, na Beogradskoj tvrđavi u toku su hitne intervencije na dve lokacije: konzervacija i restauracija na Fasi 2 polubastiona III Istočnog fronta (bedem kod Jakšićeve kule) i konzervatorsko-restauratorski radovi na zidu kod ulaza u prostoriju lučnog bedema Zindan kapije.

Foto: www.beograd.rs

JP "Beogradska tvrđava" započelo je izvođenje radova hitnih intervencija na ovim lokacijama zbog velikih oštećenja koja su nastala tokom prethodnih godina. Svi radovi se izvode prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Hitne intervencije 1  - bedem Zindan kapije 

U toku su konverzatorsko restauratorski radovi na zidu kod ulaza u prostoriju lučnog bedema Zindan kapije. Ovaj bedem nalazi se na na glavnoj pešačkoj trasi ka Donjem gradu i crkvama koje se nalaze na ovom prostoru. Trenutno je veoma oštećen, lice bedema je devastirano, a na pojedinim mestima došlo je i do obrušavanja delova zida bedema. Iz bezbednosnih razloga, na ovom mestu je postavljena privremena skela. Po završetku radova, skela će biti uklonjena. Radovi se vrše po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i uz njihov konzervatorski nadzor. Završetak radova očekuje se do kraja avgusta meseca.

Foto: www.beograd.rs

Hitne intervencije 2  - bedem kod Jakšićeve kule

Zbog oštećenja na bedemu kod Jakšićeve kule, neophodna je njegova restauracija, a trenutno su u toku pripremni radovi, u okviru kojih je urađen prilazni put kako bi se obezbedila lokacija. Pripremni radovi izvode se uz saglasnost Arheološkog instituta, a neophodni su kako bi se na najbezbedniji način prišlo bedemu, postavila zaštitna skela i osigurala bezbednost kako posetilaca tako i samog bedema Beogradske tvrđave. Radovi se izvode po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i uz njihov konzervatorski nadzor. Završetak radova na bedemu kod Jakšićeve kule očekuje se u narednih mesec dana. 

Foto: www.beograd.rs
Foto: www.beograd.rs

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading