BASTAĆ OJADIO GRAĐANE ZA 122 MILIONA! Stigao izveštaj inspekcije o trošenju novca u opštini Stari grad!

Autor: Alo, Republika

Vesti

07.07.2019

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać izmišljao je da pomaže starim i iznemoglim licima da bi trošio opštinske milione u privatne svrhe i finansirao proteste opozicije.

RepublikaFoto: youtube.com/Čuvamo Stari grad
Marko Bastać

Na ručkove u papreno skupim restoranima on i njegova ekipa potroišli su minimum 906.141 dinar, dok na usluge mobilne telefonije blizu dva miliona.

Ali ovo je samo delić silnih zloupotreba koje je utvrdila zvanična istraga, kad je inspekcija posetila Stari grad. Nalazi inspekcije u koje su mediji imali uvid pokazuju da je opština Stari grad, na čijem je čelu potpredsednik stranke Dragana Đilasa, sprovodila postupke javnih nabavki suprotno zakonu, i to u ukupnoj vrednosti od 121.836.317 dinara.

I ne samo to, Bastać je bez sprovođenja Zakona o javnim nabavkama potrošio 89.550.13 dinara, kaže se u izveštaju. Takođe, opština Stari grad navodno je dobavljačima platila 6.566.121 dinar za razne usluge, za šta ne postoje materijalni dokazi, pa je veliko pitanje gde je taj novac zapravo završio. Tako je jednoj novinskoj agenciji opština bez ikakvih dokaza o izvršenom poslu platila usluge u iznosu od 541.200 dinara.

Opština je firmi koja se bave pružanjem pomoći starijim i iznemoglim licima platila 3.928.511.56 dinara, a dokazi da je usluga izvršena - ne postoje. Stari grad, naime, nije pružio dokaz o vremenu kada su geronto-domaćice korisnicima usluge pružile pomoć, ne postoji pismena potvrda lica korisnika usluga da su im pružene usluge, ne postoji dokaz o vrsti pruženih usluga navedenih članom ugovora, i to: pomoć u nabavci životnih namirnica i ishrani, pomoć u održavanju lične higijene, pomoć u održavanju higijene odevnih predmeta i posteljine, higijene stana... Što je i logično, kada se uzme u obzir da statusom opštine Stari grad nisu predviđena nadležnost poslova pružanja pomoći u kući starim i iznemoglim licima, niti je doneta takva skupštinska odluka! Bez dokaza da su uredno uplaćene usluge zaista i izvršene ostalo je i sa JP SRPC "Milan Gale Muškatirović", gde za sportsko-rekreativne usluge u ukupnom iznosu od 2.096.410 dinara opština Stari grad nije pružila dokaze u kojem periodu je korišćeno 112 termina na malom bazenu u okviru programa "Školica sporta" u iznosu od 282.240 dinara, kao i 105 termina na malom bazenu u okviru programa "Školica sporta" u iznosu od 425.250 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Marko Bastać tokom blokade radova

Ugovorom sa firmama "Codex Trade", "Respect Legal" i "ASP Serbia", GO Stari grad obavezao se da će davaocu usluga nadoknaditi troškove prevoza za dolazak i povratak sa posla po nalogu naručioca, uglavnom samo za izvršioce koji su angažovani za pun mesečni fond radnih časova, za udaljenost od 50 kilometara od sedišta naručioca. Opština je od 1. avgusta 2017. do kraja 2018. platila 1.464.499 za nadoknadu troškova prevoza za fantomske radnike koji nisu bili angažovani za pun mesečni fond radnih časova.

Plivanje u milionima

Stari grad je sportskom centru "Milan Gale Muškatirović" iz budžeta preneo 2.968.273 dinara, suprotno zakonu. Opština je, po posebnom programu korišćenja pomoći, iz budžeta za 2018. prenela sredstva za pokriće dela tekućih troškova amortizacije objekata i opreme za bazen u ukupnom iznosu od 6.000.000 dinara, pri čemu JP SRPC „Milan Gale Muškatirović“ nije podneo izveštaj o korišćenju tih sredstava, niti je GO Stari grad to zahtevao.

"Codex" i dalje čisti budžet

 

Mediji su već pisali da je Bastać napravio dil sa firmom "Codex", kako bi novcem koji pripada građanima finansirao svoje besmislene proteste u centru Beograda. Tu firmu angažovao je za poslove redovog čišćenja zgrada za potrebe opštine Stari grad i na račun te firme za samo nekoliko meseci uplatio neverovatna 58.341,082 dinara. Sada se u izvešaju inspekcije pominje firma „Codex Trade“, kojoj je Bastać uplatio 22.705.754 dinara za posredovanje prilikom angažovanja radnika za obavljanje nesistematizovanih poslova.

Marjanović: To je njegov obrazac ponašanja

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Radoslav Marjanović

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda, komentarišući ovaj izveštaj inspekcije, navodi da nije iznenađen zbog nepravilnosti "jer je to obrazac ponašanja i rada odlazećeg predsednika opštine Stari grad".
- On je potpuno uzurpirao sve opštinske resurse i stavio ih je u funkciju političke kampanje stranke Dragana Đilasa. Sve to što je utvrdila inspekcija samo je potvrda svega onoga što smo mi govorili, a to je da se ogromna suma javnih sredstava ispumpava iz budžeta opštine Stari grad i koristi za političke akcije Bastaća. Većina odbornika koja glasa za taj budžet, prema informacijama koje imamo, praktično dobija plate indirektno iz budžeta opštine, što je veliki problem i time se državni organi moraju pozabaviti. Sve što se radi poslednjih meseci pokušaj je da se skrene pažnja s brojnih afera koje su otkrivene u SC "Milan Gale Muškatirović". Treba se zapitati koliko starih i iznemoglih je trebalo da dobije pomoć od opštine, a nisu je dobili, da ne govorim o skandaloznom trošenju para od građana na kafane. Bastać stalno govori da nema veliki budžet, a ovde se jasno vidi da zapravo i te kako ima budžet kojim se rasipa - kaže on i dodaje:
- Treba ispitati navode da u opštini Stari grad imaju kancelarije TV Šabac, što je vrhunac zloupotrebe. U kontakt-centru opštine rade ljudi koji su učestvovali u rušenjima gradilišta.

Đilasovac zloupotrebio medije

Uroš Marković, koji je ovih dana bio "zvezda jutarnjih programa", budući da je umesto o bazenu, o kojem su novinari dolazili da prave prilog, koristio svoje vreme na TV ekranima da bezočno napada zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, jedan je od Đilasovih odbornika u opštini Stari grad. On sa Sportskim centrom "Milan Gale Muškatirović" nema nikakve veze, a novinarima je rečeno da je on zadužen za taj bazen zbog čega su ga i intervjuisali.

Pljačka kafedžije i sladoledžije

Da je Bastać Stari grad pretvorio maltene u Divlji zapad, svedoči i to što ni frižideri za sladolede koji se postavljaju u toj opštini nemaju klasične dozvole na godišnjem nivou, kako je u ostatku Beograda, već im se izdaju dozvole na mesečnom nivou, što je pravilo kada se održavaju neki festivali ili manifestacije, i tako se uzima mnogo više novca nego da se radi o uobičajenom zakupu. Činjenica je i da nijedna bašta u Starom gradu nema dozvolu.

Crnogorci gospodare Terazijama

Crnogorci su zahvaljujući Bastaću okupirali opštinu Stari grad, ali bukvalno! S tim što je mnoge, pa i sebe lično, Bastać "pocrnogorčio", a sve da bi se dokopao novca. Bastać, koji je rođen i odrastao u Beogradu, došao je na genijalnu ideju da upiše sve zaposlene u toj opštini na birački spisak Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine. Bastać, koji je inače poznat kao čovek koji je u opštini zaposlio bukvalno samo svoju rodbinu i prijatelje, imao je plan da dobije većinu u tom savetu.

Brat od strica Koraćev saradnik

Ipak, činjenica je da od većine "Crnogoraca iz Starog grada" zapravo najviše dodirnih tačaka sa Crnom Gorom ima Markov brat od tetke, Miloš Bastać, koji se dovodio u vezu s pripadnicima ozloglašenog škaljarskog klana. On je bio označen i kao pripadnik kriminalne grupe Filipa Koraća, koga je Srbija stavila na crvenu Interpolovu poternicu!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vejder

07.07.2019 15:38

Uhapsiti barabu!