VANDALI NA DELU: Ispred Sportskog centra "Šumice" isečen i bačen spomenik od 200 kilograma

Autor: blic.rs

Vesti

06.07.2019

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bronzanu skulpturu "Partizanski kurir" ispred Sportskog centra "Šumice" na Voždovcu, tešku po slobodnoj proceni oko 200 kilograma, neko je pre dve noći polomio i oborio sa postolja.

Foto: facebook.com/Miroslav Mlinar

Fotografije sa nečuvenim vandalizmom podelio je na društvenim mrežama Beograđanin Miroslav Mlinar. On navodi i da je pitao portira SC "Šumice" da li znaju nešto o tome, ali odgovor je bio negativan. Skulptura je, inače, izlivena u više primeraka, podseća Mlinar, a odlivci su postavljeni u Stolicama kod Krupnja, u krugu Muzeja Jugoslavije i ispred SC "Šumice" na Voždovcu.

- Na fotografijama, koje sam fotografisao 5. jula u 19.20 sati nalazi se upravo ova poslednja, ispred Sportskog centra "Šumice". Od portira sam doznao da je oborena u toku noći i sem toga ništa više - napisao je Mlinar na Fejsbuku.

Mlinar navodi da je pokušao i da prijavi oštećeni spomenik nadležnima.

- Na telefon Zavoda za zaštitu spomenika kulture niko se nije javljao, niko se nije javljao ni na telefon “Gradskog zelenila”, ni na telefon Skupštine grada Beograda... Nakon što sam pozvao 192, iz četvrtog puta sam napokon uspeo da dobijem dežurni broj PU Voždovac, s obzirom na to da preusmeravanje poziva nije dalo željeni rezultat. Ispričao sam dežurnoj službenici gde se nalazim, objasnio joj zbog čega je zovem i zamolio da na lice mesta uputi najbližu patrolu, što je ona i uradila. Patrola je stigla za desetak minuta, konstatovala zatečeno stanje, uzela moje lične podatke i nakon konsultacije sa svojim pretpostavljenima napustila lice mesta, uz obrazloženje da to nije u njihovoj nadležnosti i da ne mogu celu noć dežurati pokraj spomenika, ali da će zamoliti kolege u noćnoj patroli, da obrate pažnju, ako neko pokuša da je odnese - prepričava Mlinar.

Novinari "Blica" kontaktirali su SC "Šumice", gde su nam zaposleni samo kratko rekli da "ne znaju o čemu se radi", kao i da "nisu obratili pažnju" na skulpturu, niti znaju ko bi to mogao da uradi.

Delo Stevana Bodnarova

"Partizanskog kurira" izvajao je Stevan Bodnarov i skulptura je 1954. godine postavljena u Stolicama kod Krupnja, kraj kuće u gde je 1941. godine održano savetovanje Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije. Skulptura predstavlja partizanskog borca-kurira, s kačketom, u raskoraku, sa puškom na leđima. Odlivci skuplture su kasnijih godina postavljeni na više lokacija u Srbiji.

Spomen-muzej u Stolicama je tokom 1990-ih godina devastiran, a skulptura "Partizanski kurir" je zajedno sa skulpturom "Maršal Tito", vajara Antuna Augustinčića, više puta bila bacana u obližnju provaliju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milena

08.07.2019 13:54

Svaka čast ovom čoveku,ispratila sam vašu objavu sa njegovog profila i vidim da je on odmah nakon toga organizovao svoje komšije sa sasvim drugog kraja grada i da su otišli i sami postavili spomenik nazad na postolje na kome se nalazio.Primer ljudskosti koja nije opterećena političkom ideologijom pokazuje da kvalitetan pojedinac nekada može uraditi mnogo više nego sve državne institucije zajedno.Lično se osećam ponosno i ushićeno znajući da među nama postoje ovakvi pojedinci.Hvala i Blicu koji je sve to otkrio i ispratio,dokazujući šta je pravo istraživačko novinarstvo.Bilo bi lepo da u tom kontekstu pronađete ovog divnog čoveka i kompletirate prvi deo ove nesvakidašnje priče.Hvala vam još jednom u ime svih Beograđana.