(FOTO) Vesić: Završavamo obnovu Velikog stepeništa na Kalemegdanu

Autor: Republika

Vesti

29.06.2019

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na svom fejsbuk profilu vest da je obnova Velikog stepeništa na Kalemegdanu uskoro gotova.

Foto: Srpski telegraf
Veliko stepenište na Kalemegdanu

Vesić je na fejsbuku istakao - završavamo obnovu Velikog stepeništa na Kalemegdanu. Uredili smo stepenike, ograde i vratili kamene žardinjere koje su krasile stepenište kada je sagrađeno, tridesetih godina prošlog veka.

Kada je stepenište sagrađeno korišćen je brački kamen koji se nije pokazao najboljim u našim vremenskim uslovima. Zavod za zaštitu spomenika izabrao je za rekonstrukciju kamen iz Danilovgrada koji je najsličniji bračkom, a bolji je u našim uslovima. Stepenište je premazano posebnom zaštitnom bojom koja ga štiti od padavina, visokih i niskih temperatura, ali i grafita.

Grad Beograd je za rekonstrukciju Velikog stepeništa odvojio 14,5 miliona dinara, a planiramo da nastavimo restauraciju dela Savskog šetališta od Velikog stepeništa ka ravelinu ”Kralj kapije”.

Foto: Srpski telegraf

Dovoljno je da na fotografijama vidite kako je izgledalo Veliko stepenište do pre par meseci, a kako danas kada je restauirano. Inače, kada su Đilasovi genijalci uređivali Veliko stepenište pre 13 godina postavili su veštački kamen. I tada se niko od stručnjaka nije javio da protestuje i da kaže da to nije normalno.

Nedavno smo obnovili most ka Sahat kuli, a pre toga česmu i Malo stepenište Jelisavete Načić, česmu Mehmed - paše Sokolovića, Damat Ali - pašino turbe, plato oko Pobednika, Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Ove godine počinje restauracija Pobednika, a naredne godine rekonstrukcija Paviljona Cvijete Zuzorić.

Foto: Srpski telegraf

Decenijama nije uloženo u Beogradsku tvrđavu koliko poslednjih nekoliko godina, a koliko je Đilasa interesovala tvrđava najbolje pokazuje njegova odluka, kada je bio gradonačelnik, da nezakonito smanji plate zaposlenima na Beogradskoj tvrđavi i da najavi ukidanje tog preduzeća.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading