NA KORAK OD VAS! Uskoro će svi republički servisi biti u vašem gradu, evo kako će da funkcionišu USLUŽNI CENTRI!

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

19.06.2019

10:40 >> 10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predstavio je danas, na sesiji "Dani proširenja" u okviru sednice Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Srbije u Briselu, nedavno usvojene izmene i dopune Zakona o glavnom gradu i nacrtu novog statuta Grada Beograda.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Kako je saopštio gradski Sekretarijat za informisanje, on je rekao da će ova strateška dokumenta u narednim godinama, čija je osnovna karakteristika decentralizacija, uticati na dalji razvoj grada i omogućiti stanovnicima Beograda kvalitetniji servis.

- Ove smo godine pristupili izmeni ovih dokumenata kako bismo postigli da se odluke donose tamo gde građani žive, a da im za sprovođenje odluka i zadovoljenje potreba na raspolaganju budu značajno veći budžeti. Karakter ovih akata određen je činjenicom da je Srbija u statusu kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, da je otvoreno 16 od ukupno 35 poglavlja, a da su dva zatvorena i da Vlada Srbije reforme sprovodi na tekovinama EU - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ovim zakonom Beograd je preneo na gradske opštine niz ovlašćenja.

- Između ostalog, to su oblasti izdavanja građevinskih dozvola, prostornog planiranja, podsticanja nataliteta, dečije zaštite, kulture, sporta, obrazovanja, javnih komunalnih preduzeća, poljoprivrede i zaštite životne sredine - kazao je zamenik gradonačelnika Beograda.

On je dodao da decentralizacija Beograda neće biti završena prebacivanjem odredjenih nadležnosti na opštine, već će one biti u obavezi da u svim većim naseljima osnivaju uslužne centre.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Goran Vesić

- Formiranjem informativno-uslužnih centara u naseljima u okviru opština, građani će ubuduće sve servise - opštinske, gradske i mnoge republičke, imati u svom neposrednom okruženju. Istovremeno, opštinama će biti omogućeno da formiraju mesne zajednice i na taj način da gradjani direktno učestvuju u donošenju odluka - poručio je zamenik gradonačelnika.

Kako je rekao, sve ovo Grad Beograd radi u cilju veće decentralizacije koja predstavlja ključnu komponentu, između ostalog, u procesu EU integracija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading