Stiže i treća linija metroa! Vesić najavljuje i razvoj sistema BG Voz sa Japancima

Autor: Blic

Vesti

10.06.2019

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva dana nakon što je usvojeno da će trase beogradskog metroa biti Železnik – Mirijevo i Zemun – Mirijevo, Goran Vesić već govori i o trećoj trasi.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Goran Vesić

Кonačna trasa prve dve linije metroa je utvrđena, dok je početak radova planiran za kraj sledeće godine. Takođe, u budućnosti se planira i treća linija, koja bi trebalo da poveže Voždovac, novu autobusku stanicu u Bloku 42 i železničku stanicu Novi Beograd preko Prokopa, Slavije i Trga republike, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Metro će biti u potpunosti integrisan sa ostalim vidovima gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja, kao i BG vozom.

- Paralelno sa metroom dodatno će biti razvijan sistem BG voza, za šta je potrebno oko 500 miliona evra. O tome razgovaramo sa japanskim kompanijama koje imaju podršku tamošnje Vlade. Ove godine BG voz će biti proširen do Mladenovca, preko naselja Đurinci u Sopotu. Od 8. decembra, BG voz će „pokrivati“ Barajevo i Lazarevac, dok će tokom jeseni saobraćati do Pančeva. Planira se i izgradnja nove linije koja bi obuhvatila Surčin, buduće zdanje nacionalnog stadiona i aerodrom, kao i linije prema Кaraburmi - rekao je Vesić. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prva linija će biti u potpunosti pod zemljom, izuzev dela na Makiškom polju, gde će se nalaziti i depo. Druga linija će jednim delom, na Novom Beogradu i Zemunu, biti na vijaduktu. Planirano je da ukrštanje prve dve linije metroa bude na Savskom trgu, odnosno na mestu bivše glavne železničke stanice. U ovoj fazi metro neće obuhvatati Prokop, ali će putnici moći da koriste BG voz i stanicu dalje, na Mostarskoj petlji, da „uhvate“ metro.

- Na isti način će putnici sa nove autobuske stanice u Bloku 42 moći uz pomoć BG voza da dođu do metroa, ali samo do izgradnje treće linije - istakao je Vesić i dodao da će projektovanje treće linije početi isto kada i izgradnja prve dve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading