Na Adi Huji se obeležava Međunarodni dan planete zemlje

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.04.2019

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni Dan planete Zemlje, a u Beogradu se obeležava formiranjem "Medenog vrta" i sadnjom autohtonih belih vrba, kao završnom delu projekta revitalizacije i pošumljavanja Ade Huje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Planeta Zemlja

Tome će prisustvovati ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin i predsednik beogradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. 

Podseća se da se projekat revitalizacije Ade Huje "Od deponije do parka" realizuje od 2012. godine, da je proglašen za 25 najboljih evropskih projekata i da su podršku projektu dale brojne međunarodne institucije.

Kroz aktivnosti projekta, koji udruženje "Super Natural" realizuje u saradnji sa opštinom Palilula, Sekretarijatom zaštite životne sredine grada Beograda i brojnim građanskim inicijativama, od početka godine posađeno je 400 sadnica autohtonog drveća, vraćena je šuma na špic Ade Huje i revitalizovano 12 hektara šumskog staništa.

Time je, kako se ističe, biodiverzitet značajno povećan, što su pokazala istraživanja biološkog istraživačkog društva "Josif Pančić".

Foto: pixabay.com

Istraživanja pokazuju da je na špicu Ade Huje zabeleženo 37 vrsta biljaka, 91 vrsta ptica, devet vrsta dnevnih leptira, tri vrste vilinih konjica, dve vrste vodozemaca i šest vrsta gmizavaca, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će formiranje "Medenog vrta" sa stotinama sadnica lavandi, ruzmarina, žalfije pomoći pčelama, koje su važna karika u ekosistemu, da očuvaju staništa i da se tako povrati ekološka ravnoteža i podstakne biodiverzitet parka. 

Ada Huja, a posebno njen špic, je deo područja od međunarodnog značaja za ptice, kao i područje od međunarodnog značaja za biljke, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da je Ada Huja deo ekološki značajnog područja "Ušće Save u Dunav", ekološke mreže Srbije i potencijalno područje evropske ekološke mreže NATURA 2000.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading