TRKA SE ZAHUKTAVA: Ovo su kandidati za gradonačelnika Beograda

Autor: Tanjug

Vesti

28.08.2017

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među kandidatima za prvog čoveka prestonice, uz ranije najavljene kandidature Aleksandra Šapića, Čedomira Jovanović (LDP) i Miljana Damjanovića (SRS), pojavilo se i ime - Vesne Rakić Vodinelić, kandidata Nove stranke.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Ne samo zato što je Vodinelić u vreme predsedničkih izbora bila članica RIK-a ispred kandidata Saše Jankovića, sada predsednika Pokreta slobodnih građana, a kandidat je Nove, i dalje je potpuno nepoznato u koliko "kolona" će pred Beograđane izaći opozicione stranke.

Ne zna se ni da li će stranke vladajuće koalicije - SNS i SPS - ići s jednim kandidatom i listom, ili zasebno. 

Dogovor Vučića i Dačića

- Socijalistička partija Srbije spremna je da na beogradske izbore izađe na jednoj listi sa SNS, ali i posebno sa svojom listom, a konačna odluka zavisiće od procene dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Iviče Dačića, šta je svrsishodnije za koaliciju - kaže šef gradske organizacije Beograd SPS Nikola Nikodijević. 


Odluka o tome, rekao je za Tanjug, biće doneta kad gradski izbori budu raspisani.

Kad je reč o opoziciji, stvari su krenule u pravcu razgovora i zajedničke procene, ali je u poslednje vreme, pogotovo nakon nekoliko verbalnih "okršaja" predstavnika pojedinih opozicionih stranaka na društvenim mrežama, stvar dodatno zakomplikovana, bar s gledišta zagovornika zajedničkog nastupa.

Poznato je da će trku za gradonačelnika, kako sada stvari stoje, trčati predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, predsednik LDP Čedomir Jovanović, poslanik SRS Miljan Damjanović i, od danas, kao kandidat Nove stranke, Vesna Rakić Vodinelić.

Demokrate još nisu istakle svog kandiata za gradonačelnika, a pojedini mediji pišu da je najozbiljniji kanidadat za tu poziciju nekadašnji direktor RTS i ambasador Srbije u Bugarskoj Aleksandar Crkvenjakov, a kao mogući kandidati pominjani su ranije u medijima potpredsednica DS Tamara Tripić i general Sreto Malinović. 


Dosta je bilo doneo je odluku početkom jula da na predstojećim izborima u prestonici izađe samostalno.

Nepoznato je da li će se na tim izborima kandidovati i Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli i Vuk Jeremić, prvi kao iznenađenje predsedničkih izbora, drugi kao gubitnik istih tih izbora, ali i osnivač stranke, kako se nezvanično najavljuje, u oktobru. 

Maksimović je, na društvenim mrežama, rekao da sigurno neće ulaziti u koalicije pred beogradske izbore, te da će u "pet do 12" objaviti da li će uopšte izaći na njih.

Inače, kao potencijalni kandidat za gradonačelnika pominje se i bivši prvi čovek Beograda Dragan Ðilas, koga mediji "svrstavaju" u različite političke i druge opcije.

Mali neće biti kandidat

Špekulisalo se i da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zainteresovan, tačnije da su "mu to sugerisali". 

Izvesno je jedino ko neće biti kandidat, a to je aktuelni gradonačelnik Siniša Mali, ne zato što nije ništa uradio za Beograd, već, kako je ranije rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao žrtva političke kampanje njegovih političkih protivnika.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading