Počeo Međunarodni skup neurohirurga u Beogradu!

Autor: Republika

Vesti

22.03.2019

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni skup neurohirurga počeo je danas u Beogradu, a prema oceni ministra zdravlja Zlatibora Lončara, taj skup je potvrda da su potencijali Srbije, u kojoj je prvo odeljenje neurohirurgije otvoreno samo tri godine posle Nemačke, prepoznati na svetskoj mapi.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ministar Lončar na Međunarodnom skupu neurohirurga

- Ovaj i ovakvi skupovi pokazuju da su Srbija i naši stručnjaci prepoznatljivi i nezaobilazni na svetskoj mapi kada su u pitanju razmena znanja i iskustva. Srpska neuroghirurgija odavno je prpeoznata u svetskim okvirima, još od kada je pre više do 80 godina otvoreno posebno odeljenje, tri godine posle Nemačke - rekao je Lončar.

Ministar je istakao da se neurohiorgija u Srbiji razvija i ide u korak sa svetskim trendovima, te da je zadatak i ovog skupa i Vlade Srbije da radi na kontinuiranom unapređenju znanja i veština, praksi i inovacija i da očuva i učvrsti poziciju domaće neurohirguje.

Predsednik Kongresa i Udruženja neurohirurga Srbije Lukas Rasulić je podsetio da je Srbija jedina zemlja u regionu koja onkološke pacijente leči savremenim aparatima, uređajima i instrumentima i naveo da su to gama i iks nož.

- U domenu neuroonkologije, ali i ostalim oblastima, poput dečije neurohirurgije, spinalne neurohirurgije, vaskularne neurohirurgije i perifernog nervnog sistema i neurotraume, Srbija prati svetske trendove - ukazao je Rasulić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Međunarodni skup neurohirurga u Beogradu

Dodao je da se u našoj zemlji i vreme i energija ulažu u kontiuranu obuku mladih.

- Srbija je postigla svetske trendove i ima jednog neurohirurga na 100.000 građana što je cilj za većinu svetskih i evropskih zemalja - rekao je Rasulić i podsetio da je na skupu rečeno da neke od svetskih zemalja nemaju nijednog ili imaju nekoliko neurohirurga na više miliona stanovnika.

Na skupu se moglo čuti da u svetu pet milijardi ljudi nema pristup čak ni hitnoj hirurgiji, a da u svetu postoji globalni deficiit od 23.000 neurohirurga.

Takođe, upozoreno je da se u svetu godišnje ne sprovede čak 109 miliona hitnih neurohirurških operacija.

Međunarodni skup neurohirurga u Beogradu traje do 24. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading