Radojičić: Izgradnja gondole u maju, Beograd više neće biti isti!

Autor: beograd.rs

Vesti

03.03.2019

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće počeće u maju, najavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i istakao da će gondola biti velika turistička atrakcija i moderan vid prevoza i da s njom Beograd više neće biti isti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Zoran Radojičić

- U planu je da žičara bude opremljena sa 25 kabina od kojih će jedna biti luksuzna - pojasnio je gradonačelnik i dodao da će svaka kabina imati po deset mesta.

On je precizirao i da će prevoz bicikala i pristup osobama sa invaliditetom takođe biti omogućeni.


- Od Ušća do Kalemegdana Beograđani i turisti moći će da stignu za oko pet minuta. Trasa buduće gondole je duga oko jedan kilometar, a brzinom od pet do šest metara u sekundi svakog sata moći će da preveze 3.000 putnika - naveo je Radojičić.

Podsetio je da je ugovor sa izvođačem radova potpisan krajem prošle godine po sistemu "ključ u ruke", što znači da je izvođač u obavezi da izradi projektno-tehničku dokumentaciju neophodnu za dobijanje građevinske dozvole nakon čega ima rok od 275 dana za izvođenje radova.

Prema stručnoj proceni, kaže Radojičić, uloženi novac u izgradnju gondole trebalo bi da se vrati za oko šest godina.

Grad Beograd finansira oko jednu trećinu, a Republika Srbija, odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija oko dve trećine.


Izvođači radova su firme „Leitner S.p.a Vipiten”, KOTO, „Elkoms” i „Del ing”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lina

03.03.2019 17:42

Jedva cekamo!